ERC de la Garrotxa no vol que les variants d'Olot i les Preses es facin sense túnels

La formació denuncia no tenir accés a la informació dels projectes

ERC creu que les variants de les Preses i d'Olot que el Govern preveu iniciar durant el 2015-2016 s'estan fent per la "via ràpida" i suposen un greuge per a la comarca perquè els traçats que el Govern i l'Ajuntament d'Olot han donat a conèixer "trinxaran" el territori.

La formació denuncia no tenir accés a la informació dels dos projectes i que se n'han hagut d'assabentar a través dels mitjans. Fa uns dies, l'Ajuntament d'Olot explicava que el Ministeri de Foment els ha proposat una nova proposta del tram que els correspon construir de la variant, segons la qual es renuncia a la construcció dels túnels que havien de connectar amb la Vall de Bianya per l'elevat cost. La nova variant es faria tot desdoblant l'actual prolongació de l'A-26 fins a la zona de l'Hostal del Sol on enllaçaria amb el tram de les variants d'Olot i les Preses que construirà la Generalitat. L'alcalde ja va dir que no hi havia res tancat però que es treballa amb una variant de quatre carrils.

El portaveu d'ERC d'Olot, Pere Gómez, lamenta que aquesta nova proposta prescindeixi dels acords assolits fa cinc anys amb tots els grups i alerta que comportaria un perjudici pel territori. "Les condicions econòmiques han canviat però no justifiquen que el ministeri no assumeixi els seus compromisos; el túnel és la millor solució", afegeix. En aquest sentit, explica que si aquest tram es fa en superfície el barri de l'Hostal del Sol quedarà aïllat, la reserva de sol agrícola del Pla de Llunes, fragmentat, i l'impacte ambiental serà "enorme".

ERC reclama el túnel de Marboleny

En el cas de la variant de les Preses, aquesta obra es farà en superfície i tot resseguint el riu Fluvià, segons va anunciar el març passat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. D'aquesta manera, les propostes de fer un túnel per la muntanya de Marboleny o el soterrament per la Vall d'en Bas, han quedat descartades per tenir un major impacte ambiental i econòmic.

El grup d'ERC de la Vall d'en Bas reclama que es recuperi el traçat amb el túnel de Marboleny, tal com s'havia defensat des del territori. "Sempre havíem anat a la una defensant aquest túnel; és l'opció més cara però és la millor", explica el seu portaveu, Josep Garcia, que lamenta que s'hagi trencat aquesta unitat. Preservar l'activitat agrícola de la plana i els seus aqüífers eren algunes de les principals preocupacions i defensen que cal defensar-les encara que sigui amb una obra més cara perquè consideren que és la "millor".

Pel que fa a l'accés a la informació, es queixen que l'equip que governa a l'ajuntament, CiU, no els ha informat del que s'ha parlat amb la Generalitat i lamenten haver-se'n d'assabentar per la premsa.