Una empresa elabora un formatge fet amb cervesa negra

El nou producte es diu Fragua i el seu nom prové del tipus de carbó que s'extreia a Ogassa

Formatges de l'Abadessa d'Adrall ha creat un formatge elaborat amb cervesa negra de la Cervesa Minera de Sant Joan de les Abadesses. La seva creadora, Judith Carreira, explica que el Fragua, tal com s'anomena el nou producte, és fruit de la col·laboració dels dos artesans. Segons Carreira, els cervesers li van demanar que creés un producte amb la seva cervesa per "donar-li més valor" i "diversificar el mercat". "Em va agradar el repte", afegeix.

El Fragua es fa amb el formatge Ros d'Eroles, procedent del Mas d'Eroles, la formatgeria on treballa Carreira, i el seu nom prové del tipus de carbó que s'extreia a Ogassa, segons explica Carreira. "El formatge Ros d'Eroles, quan és tendre amb 15 dies de maduració, comença a rebre banys de cervesa negra Minera durant un mes", diu Carreira. Aquesta és la clau del nou formatge Fragua fet amb cervesa negra. Quan es renta el formatge amb cervesa, explica la seva creadora, s'aconsegueix que no surtin fongs a la pell i actuïn els llevats dels dos productes.

Carreira va elegir el formatge Ros d'Eroles pel seu format més petit i pel que més s'adaptava al tipus d'elaboració que volia fer.

Per la seva banda, un dels responsables de Cervesa Minera, Jordi Marsé, subratlla que la seva cervesa conserva tots els llevats propis perquè "no ha estat pasteuritzada ni filtrada". "En tenir llevats propis són els que actuen sobre el formatge, variant-ne el color i el gust", afegeix. En aquest sentit, Carreira afirma que "el resultant és un formatge molt equilibrat, tendre, d'un color marró fosc molt característic i amb el punt just de dolçor i salabror".

Per fer aquest formatge i noves propostes que ja té, Carreira ha creat Formatges de l'Abadessa, una empresa i una marca que la seva fundadora emprarà per als seus projectes personals. Carreira explica que el nom és en honor a les dones que van influenciar en la creació del país i del seu poble d'origen, Sant Joan de les Abadesses.

El nom del formatge, Fragua, explica un dels elaboradors de la cervesa, Josep Maria Anglada, és en memòria del tipus de carbó que es treia d'Ogassa. "La peça més gran que s'utilitzava per la forja es deia carbó Fragua i en ser el formatge una peça de mida similar per això li hem dit així", comenta.

La seva comercialització ha començat fa poc i ara tot just està obrint-se mercat tant pel Pirineu com per la zona del Ripollès on la cervesa és més coneguda. Marsé explica que als clients que els compra cervesa ja els comença a interessar el producte. "Estem estadis inicials de la comercialització, per ara té molt bona acollida", diu Marsé.