L'Escala tira endavant el projecte per reformar la façana marítima

El projecte també retirarà els cotxes de la Riba

Tret de sortida a les obres per reformar la façana marítima del nucli antic de l'Escala (Alt Empordà). El ple municipal aprovarà aquest vespre tirar endavant la primera fase dels treballs, que costaran 650.000 euros i inclouran tot l'entorn de la platja, des de les escales del Gavià fins a la Riba. Les obres començaran aquesta tardor i s'espera poder tenir-les enllestides l'estiu vinent.

La reforma permetrà netejar de cotxes aquesta part del front marítim. Per això, s'eliminarà l'aparcament que hi ha a la zona de la Riba i s'enderrocarà el mur actual que separa aquest espai del carrer del Port, substituint-lo per uns esgraons en forma de graderia, que també serviran de mirador. El projecte per reformar la façana marítima del nucli antic de l'Escala té com a objectiu eliminar cotxes i donar preferència als vianants. Les obres s'han dividit en dues fases.

La primera, que és la que es porta avui a aprovació, comprèn tot l'entorn de la platja (des de les escales del Gavià fins a la Riba). La segona, que es deixarà per a més endavant, engloba des de la Punta fins a la platja del Port d'en Perris.

La idea de base, que ja va presentar l'agost passat l'arquitecte Carles Ferrater, és convertir el front marítim en un espai per al passeig. Per això, el paviment no diferenciarà entre vorera i vial de circulació, amb l'objectiu que la zona "deixi d'estar monopolitzada pels vehicles", concreta el consistori.

El projecte eliminarà el desnivell que hi ha actualment davant la platja entre el vial i la vorera del passeig. Un dels canvis més importants serà la unió del carrer del Port amb la zona de la Riba, que es farà mitjançant tres graons que serviran com a graderia i mirador. D'aquesta manera, s'enderrocarà el mur actual i la Riba -que ara es fa servir com a aparcament- s'obrirà als vianants.

Compensar la pèrdua d'aparcament

Segons indica l'Ajuntament, les places d'aparcament que es perdran a la Riba queden cobertes "amb escreix" amb les que s'han creat allà on hi havia l'edifici de ca les Monges. El consistori va enderrocar l'habitatge aquesta primavera i, al solar que ocupava, hi ha condicionat una setantena de places.

La primera fase de les obres de reforma del front marítim té un cost de 656.766 euros. Aquesta quantitat l'assumirà íntegrament l'Ajuntament de l'Escala, sense que els veïns del sector hagin d'aportar contribucions especials. Es preveu que els treballs comencin aquesta tardor -un cop acabi la temporada turística- i que estiguin enllestits per a l'estiu de l'any vinent.