La candidatura de Ripoll a la Unesco rep el suport de la Generalitat

El Govern creu que la portalada del Monestir de Ripoll "mereix" ser Patrimoni Mundial

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat aquest diumenge que el Govern té clar que la portalada del Monestir de Ripoll "mereix" ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. "Crec que no hi ha discussió, estic convençut que més d'hora que tard la portalada obtindrà aquest reconeixement", ha subratllat. Aquestes valoracions arriben després que un equip d'experts presentés un dossier complet a la Generalitat perquè el monument entri dins la Llista Indicativa, un pas indispensable.

A finals de maig la Generalitat haurà de prendre una decisió. D'altra banda, Ripoll també ha demanat que la Festa Nacional de la Llana i Casament de Pagès sigui declarada d'Interès Turístic Nacional. Ara fa unes setmanes, un grup d'experts van presentar a la Generalitat un dossier amb un conjunt d'arguments "sòlids" per demanar que la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll pogués ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. L'objectiu dels experts és convèncer la Generalitat i, posteriorment, el govern espanyol perquè el monument obtingui aquest reconeixement mundial. El primer pas, però, és que la portalada entri dins la Llista Indicativa que la Generalitat ha de decidir a finals d'aquest mes. En cas que fos així, la candidatura seguiria el seu curs i es debatria a Madrid el proper setembre a la Comissió Nacional del Patrimoni.

Enmig d'aquest procés i a pocs dies de conèixer la decisió de la Generalitat, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ja ha avançat que "està convençut" que "més d'hora que tard" la portalada obtindrà aquest reconeixement. "Crec que no hi ha discussió que la portalada mereix un reconeixement de caràcter universal, és una aportació clau per al patrimoni cultural del país", ha explicat. Espadaler ha fet aquestes declaracions durant la 48a Festa Nacional de la Llana i Casament de Pagès on ha estat padrí, conjuntament amb la il·lustradora Carme Solé Vendrell, que havia de ser-ho l'any passat però no va poder-hi assistir per motius familiars.

"Agraeixo als organitzadors poder ser padrí amb la Carme d'aquest esdeveniment, és un goig per mi, soc molt veí d'aquesta zona i esperem que aquestes festes puguin servir per aprendre les velles tradicions catalanes. És una celebració molt arrelada que posa Ripoll en el mapa cultural del país", ha explicat el conseller.

Ripoll celebra des del 1967 aquesta festa que vol mostrar de manera lúdica però fidedigna com era l'ofici dels pastors durant el segle XVIII i com es vivia a les zones rurals del Pirineu. A més, també es recrea com eren unes noces camperoles en aquella època. El casament d'enguany, que té validesa legal, ha arrencat a primera hora del matí amb la comitiva del nuvi que s'ha passejat pel centre del poble. Aquest any ha estat difícil trobar una parella de nuvis reals que volguessin representar el casori. Finalment i gairebé 'in extremis', l'organització va trobar a una parella de ripollesos, Ester Carbó i Jonathan Hass.

Després de recórrer bona part del poble, el nuvi ha arribat a la plaça Sant Eudald on la núvia - després d'una llarga espera- l'ha saludat des del balcó, tal i com es fa tradicionalment. Aquests és un dels punts àlgids de tota la festa que finalitza la Monestir de Ripoll amb la recreació del casament. Enguany, la celebració també ha servit per presentar els nous capgrossos del poble, l'Eudald i la Maria, que representen els primers nuvis del Casament a Pagès.

"La festa ja abans era coneguda com a 'Fiesta d'Interés Turístico Nacional' i ara reclamem que sigui d'Interès Turístic en àmbit català perquè fa molts anys que ho realitzem i es tracta d'una celebració important que recupera els usos de l'època de pagès i els casoris", ha subratllat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. En aquest sentit, el batlle ha afirmat que volen que els visitants "es submergeixin en aquella època" per això, enguany, els regidors i personalitats polítiques de fora s'han vestit seguint els cànons que imperaven ara fa tres segles. "Es una festa popular de referència a tot el país", ha afegit. En aquest sentit, Munell ja ha avançat que la comissió organitzadora de la celebració, el Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll (CIT), ja està treballant per celebrar els propers 50 anys.

La festa s'ha complementat amb altres activitats complementàries com la inauguració de la 43a Exposició Filatèlica i Numismàtica que es va fer dissabte, la Fira del Vi, Formatge i Llana que es va fer aquest dissabte a la plaça de la Lira o la primera trobada 'Instagram your city' que ha seguit el Casament a Pagès.