La Diputació destina 700.000 € a la restauració de 46 immobles patrimonials

Les ajudes per cada projecte oscil·len entre els 10.000 i els 23.000 euros

La Diputació de Girona subvenciona aquest any la restauració i conservació de 46 immobles d'interès patrimonial - com esglésies, castells o edificis emblemàtics- de 43 municipis de les comarques gironines. La Junta de Govern de l'ens ha decidit destinar-hi una partida global de 700.000 euros, una xifra que ajudarà a cobrir entre el 14 i el 90% del cost global de tots els projectes presentats. Les ajudes han estat demanades per 36 ajuntaments, vuit entitats sense ànim de lucre i el Consell Comarcal de la Selva.

Amb nou actuacions, la comarca del Baix Empordà és el territori gironí on es realitzaran més actuacions tot i que, en general, les aportacions oscil·len entre els 10.000 i els 23.000 euros. "La Diputació de Girona, de sempre, ha tingut una atenció especial a la recuperació del patrimoni de les comarques gironines. En comparació amb l'any passat la xifra econòmica és una mica menor però creiem que és un gran projecte en aquests temps de dificultats", explica el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de l'Àrea de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social, Xavier Soy.

La major part de la subvenció, 560.000 euros, s'ha destinat a projectes presentats per ajuntaments gironins. Uns ajuts que han estat molt repartits arreu de les comarques gironines. Només hi ha tres pobles - Celrà, Beuda i Puigcerdà- que s'hagin emportat dues subvencions.

D'altra banda, 130.000 euros s'han lliurat a vull entitats sense ànim de lucre que han demanat ajudes per tirar projectes de recuperació i restauració patrimonial. Es tracta de les parròquies de Púbol, de Ridaura i Puigcerdà; l'obreria de Santa Cristina de Lloret de Mar; la fundació privada del Sant Sepulcre de Palera; la junta veïnal de Batet de la Serra; l'Associació d'Amics de l'Alta Garrotxa, i el particular Jaume Marcó de Quart. També s'ha concedit una subvenció de 10.000 euros al Consell Comarcal de la Selva per a la consolidació de les muralles del castell de Montsoriu.

A grans trets, la comarca del Baix Empordà ha estat la més afortunada i és la que rebrà més ajudes, 158.000 euros que es repartiran per realitzar nou actuacions. La segueixen les comarques de la Garrotxa i l'Alt Empordà on també es portaran a terme nou actuacions amb un total de 141.000 i 129.000 euros respectivament.

Pel que fa a la comarca del Gironès s'ha previst destinar 79.000 euros en sis obres; al Ripollès 63.000 euros en ajudes per tirar endavant tres actuacions; a la Selva es portaran a terme cinc actuacions amb ajudes per valor de 58.000 euros; a la Cerdanya s'han escollit 4 actuacions a les quals s'ha decidit lliurar 54.000 euros i, per últim, al Pla de l'Estany només es portarà a terme una sola obra - la restauració del castell d'Esponellà- amb un ajut de 18.000 euros. En totes les obres, la Diputació de Girona assumeix el cost i la gestió de la redacció del projecte i la direcció tècnica.

D'aquesta manera, 28 de les 46 ajudes de la Diputació de Girona subvencionen més del 50% del cost global dels projectes. En el cas del castell d'Esponellà, la subvenció representa el 90% del total de l'actuació de restauració i hi ha onze obres més que tenen una subvenció del 90% i nou del 80%. Tot i això, les aportacions de l'ens gironí han volgut ser molt repartides i equitatives, per això les ajudes per a cada projecte van des del 10.000 fins al 23.000 euros, depenen de la dificultat del projecte.

Per exemple, s'invertiran 10.000 euros per reformar la coberta de la Torre Desvern de Celrà, un edifici de l'època medieval, per impedir que entri l'aigua. A Cervià de Ter es destinaran 15.000 euros per portar a terme la investigació, estudi, valoració i recuperació del Castell de Cervià. A Salt, la Diputació de Girona subvencionarà amb 14.000 euros l'adequació dels accessos a la factoria cultural Coma-Cros o a Pont de Molins està previst subvencionar amb 23.000 euros la continuació de la restauració de l'església gòtica de l'antic priorat de Santa Maria del Roure. També es subvencionaran amb 23.000 euros la continuació dels treballs arqueològics per deixar visibles les restes de l'antic claustre del monestir de Sant Miquel de Fluvià, condicionar els edificis que l'envolten i adequar tot l'espai perquè es pugui ser un equipament públic.