Salut aparca la construcció d'un nou Trueta i remodelarà l'actual hospital

Una de les primeres actuacions serà la reforma i ampliació de les urgències

Fa anys que s'està debatent entorn al futur de l'Hospital Josep Trueta. La polèmica arrenca després que CiU descartés portar a la pràctica un projecte de la conseller socialista Marina Geli, que projectava un nou edifici per valor de 200 MEUR (ell mateixa el va batejar com "la catedral del segle XXI) davant l'actual hospital, que seria enderrocat. En aquell moment, la conselleria defensava que el Trueta era vell i tenia problemes estructurals. 

CiU ja va deixar clar des del principi que no faria aquell projecte perquè el considerava "faraònic". A partir d'aquí, va crear una comissió per debatre sobre com havia de ser el nou edifici, quins serveis havia d'encabir (tenint en compte que havia de fer tàndem amb l'hospital Santa Caterina de Salt) i també on s'havia de situar, si a Girona o a Salt.

Preguntat pel mateix alcalde de Girona al Parlament, el conseller va deixar clar fa poques setmanes que el Trueta "seguiria essent l'hospital de referència a la zona nord" però no va concretar si amb un nou edifici o reformant l'actual. 

Finalment, el conseller s'ha reunit aquest divendres amb els portaveus dels grups municipals de Girona i ha aclarir la situació. No obstant això, ha estat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, qui ha detallat el contingut de la reunió. 

Reformes sí però cap nou edifici

Puigdemont ha confirmat que no es farà de moment cap nou edifici perquè l'actual "té recorregut". Així doncs, l'aposta del departament és estudiar quines millores calen fer i anar dissenyant les obres de remodelació. Com a base, es prendrà el pla director de la regió sanitària que el departament preveu tenir enllestit a la tardor. "Hi tenen més a dir els metges que els arquitectes", ha insitit Puigdemont, que creu que les necessitats de la medicina són "canviants".

L'alcalde ha insistit que allò més "sostenible" és allargar la vida a l'actual edifici, bàsicament per raons econòmiques. "Si d'aquí a uns anys les necessitats en porten a definir un nou edifici ja es veurà llavors, però "el mentrestant" del Trueta és llarg i no el podem tenir com està ara, hem d'abordar actuacions urgents", ha declarat.

En aquesta línia, Puigdemont ha explicat que ja s'ha pres la decisió -independentment del que digui el pla director- de reformar i ampliar les urgències i que la licitació del projecte es farà "properament". Aquestes obres es faran després que el laboratori clínic regional es traslladi des del Trueta al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. 

Millora de serveis i noves especialitats

L'alcalde ha defensat que l'interès del Departament de Salut no rau en el disseny de nous edificis sinó en millorar els serveis que es presten a Girona i, per exemple, evitar desplaçament a altres hospitals fora de la regió sanitària. "Abans el pacient que el ciment", ha destacat Puigdemont, fent seves unes paraules que el conseller ha expressat a la reunió. De fet, Puigdemont ha dit que el pla director que s'està redactant ja recull que algunes especialitats mèdiques es faran per primer cop a Girona.

"Lluny de rumors de que el Trueta es trasllada o es desmantella el conseller ha vingut a dir que l'hospital agafa més pes i que cada vegada donarà més i millors serveis", ha manifestat.

Si cal ampliar serà a la zona nord de Girona

Puigdemont ha assenyalat que si, més endavant, calgués ampliar l'hospital sempre es faria a la zona nord de Girona. Ara bé, també ha reconegut que és una cosa que encara el departament no es planteja i, per tant, no s'ha ni definit en quins terrenys aniria aquesta possible ampliació. 

Fonts del Departament de Salut han explicat que tots els presents a la reunió i han estat d'acord que el Josep Trueta s'ha de mantenir com a l'hospital de referència de la regió i que la prioritat és" millorar i mantenir els serveis que dóna".