L'inund'art creix més enllà de la frontera de Girona

150 artistes de diferents disciplines ompliran la capital d'art emergent del 5 al 8 de juny

L'Indund'art és la cita anual de Girona amb l'art contemporani, la dansa, la música, el teatre o les videoprojeccions. No cal que els ciutadans s'acostin als museus o les sales d'exposicions perquè es troben les propostes artístiques enmig del carrer i les places. Aquesta és, de fet, la missió del festival des del principi: acostar l'art contemporani als ciutadans.

Totes les propostes són gratuïtes i serveixen perquè els creadors comencin a fer-se un lloc en el panorama artístic. Aquest any, el festival ha rebut més de 700 artistes i, finalment, ha hagut de fer una tria i, finalment, hi haurà 70 propostes de 150 creadors. La majoria, un 70%, són de comarques gironines, un 10% de la resta de Catalunya, un 10% de la resta de l'Estat i també hi ha una representació de creadors estrangers (10% restant). "La pena que tenim a Inud'art és que rebem propostes de 700 artistes però hem de fer una selecció", ha explicat la directora de la cita, Raquel Morón, que explica que el festival paga a tots els creadors "encara que sigui poquet". 

Les dificultats econòmiques, superades

L'any passat, la directora del festival va reconèixer públicament que la Generalitat els devia diners i que no havien rebut part de les subvencions promeses per a l'edició del 2012, diners que havien hagut de posar de la seva butxaca. 
Inund'art està impulsat per un grup d'artistes que, amb el temps, ha anat sumant les complicitats de fins a 18 entitats i col·lectius. "No som gestors culturals, fem això perquè estimem l'art", ha manifestat Morón. Un any més tard, la directora ha explicat que la situació s'ha redreçat i que res ha de fer témer que el festival no pugui continuar endavant. 

L'Inund'art es trasllada a Palafolls

"Tenim un festival consolidat i que s'ha convertit en un referent", ha valorat la directora. Prova d'això, és que des de l'Ajuntament de Palafolls s'han interessat per aquesta experiència i han demanat poder formar part del projecte i traslladar-lo als seus carrers i places. Així doncs, l'ajuntament ha fet una selecció de les propostes artístiques que del 5 al 8 de juny es presentaran a Girona i les tornarà a exhibir el dia 12 de juliol al seu municipi. 

La regidora de Cultura de Palafolls, Maria Dolors Agüera, ha remarcat que són un poble de 9.000 habitants però que sempre ha sigut innovador des del punt de vista arquitectònic (la biblioteca és obra pòstuma d'Enric Miralles i tenen també un pavelló obra d'Isozaki) i que també volen fer una aposta per l'art emergent. Segons ha explicat Agüera, els ha interessat el concepte d'apropar l'art als ciutadans i que ompli els carrers. 

Més de 70 propostes i 150 artistes

El festival arrenca el 5 de juny amb un taller dedicat a les dones, sota el títol 'Sense por', dinamitzat per l'artista Meritxell Duran. El dia 6 a la tarda s'obriran els espais expositius, amb una visita guiada amb presència dels artistes amenitzada per la Colla de Diables Folls de Palfolls. Com ja és tradició, l'Inund'art acull una mostra d'arts visuals a la Casa de Cultura i una altra a la Rambla, i a diferents racons del Barri Vell es podran veure diferents obres multidisciplinars que els ciutadans s'aniran trobant. 

La nit del divendres tindrà lloc la festa d'inauguració de l'Inund'art, a la Casa de Cultura, amb les actuacions de St Pierre 7, Dulce Duca i La Rumbé. La música també serà protagonista dissabte amb les actuacions de Jordi Bertrán & Martirians i Miramundo, a la Rambla. A la nit, el circ prendrà el pati de la Casa de Cultura. 

Com ja es va fer l'any passat per primer cop, el diumenge serà un dia dedicat a les famílies, amb un ampli ventall de propostes que tindran com a fil conductor l'art contemporani per gaudir-lo de pares a fills. 

A l'edició d'enguany s'han convidat els programadors gironins i catalans per tal que coneguin les propostes artístiques i facin una selecció de les millor per incorporar-les a les programacions municipals. Així, el festival busca donar rellevància i que les propostes seleccionades tinguin més recorregut un cop s'han exhibit a Girona. 

El pressupost del festival frega els 70.000 euros i està subvencionat per l'Ajuntament de Girona (10.000 euros), la Diputació (5.000 euros), la Casa de Cultura (10.000 euros), els Serveis Territorials de Cultura (1.500 euros), Direcció General de Juventut(7.500 euros), Departament de Cultura -a través del CoNCA- (12.000 euros) i també hi ha 1.125 euros de patrocinadors i 22.100 euros que aporten les entitats i el mateix Inund'art.