Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Madremanya

La verdor dels camps i que la tramuntana hagi baixat d'intensitat han evitat que les flames arribessin de ple a les Gavarres

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi que aquest dijous a la tarda ha començat a cremar a Madremanya (Gironès) i que ha calcinat 10 hectàrees. Les flames han afectat sobretot zona boscosa d'alzinars i no ha arribat a cap casa, tot i que està a prop de nuclis habitats. El foc ha obligat a desallotjar nou veïns del nucli de Millars i de la masia Cal Rajoler, que ja han pogut tornar a casa. El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, ha explicat que la verdor dels camps i que la tramuntana que bufava fort hagi baixat d'intensitat han ajudat a evitar que les flames arribessin de ple a les Gavarres. Els cossos d'emergències continuen treballant per extingir les flames.

L'incendi de Madremanya s'ha declarat poc després d'un quart de sis de la tarda. Les flames han començat al costat d'un camí d'un zona boscosa. El foc s'ha estès empès per la tramuntana que aleshores bufava amb relativa força a la zona.

Com a mesura de prevenció, els Mossos d'Esquadra han tallat el trànsit a la carretera GIV-6702, entre els nuclis de Púbol i Millars. Els agents també han desallotjat nou persones, entre les que viuen a les cases del nucli i dues que es trobaven a la masia de Cal Rajoler, propera a l'incendi.

En total, fins al lloc s'hi han desplaçat catorze camions i onze tot terrenys dels Bombers, a més de dos avions de vigilància i atac (AVA), que han atacat les flames des de l'aire. El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha subratllat que "la verdor" dels camps i del bosc -les capçades encara no estan seques- s'han convertit en un aliat dels Bombers a l'hora de frenar l'avanç de les flames.

De fet, el cap del foc ha anat a morir en uns terrenys agrícoles del Bosc de Romeguera. Això, juntament amb què la tramuntana ha afluixat, ha facilitat la tasca dels efectius d'extinció, que han pogut concentrar esforços per evitar que les flames s'estenguessin pels flancs.

En poc més de quatre hores, els Bombers han encerclat la zona cremada i han pogut donar l'incendi per estabilitzat. A hores d'ara, tots els desallotjats ja han pogut tornar a casa seva.

A més dels efectius de Bombers, en la lluita contra les flames també hi han pres part diverses ADF de la zona. Els Mossos d'Esquadra han desplaçat fins a la zona dotze unitats, entre patrulles de Trànsit, seguretat ciutadana i efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO).

Les Gavarres, molt a prop

El delegat d'Interior ha fet una crida a la ciutadania a extremar les precaucions, sobretot aquells qui fan feines en zones properes a bosc. "Hi ha hagut moments en què hem patit perquè el foc no s'estengués pel massís de les Gavarres", ha concretat Ballesta. El delegat també ha dit que les flames han calcinat cap a 10 hectàrees. Bàsicament, es tracta d'alzinars, pi blanc i matolls. Durant tota la nit, diverses dotacions seguiran remullant la zona fins que les flames s'extingeixin del tot.