Unió de Pagesos xifra en un 14,5% el seguiment de la vaga a Agroxarxa al conjunt de Catalunya

La convocatòria de la CGT s'ha concentrat a les comarques de Lleida on ha estat secundada per un 32% dels treballadors

La vaga convocada els dies 13, 14 i 15 de maig per la CGT a Agroxarxa, l'empresa de serveis d'Unió de Pagesos, ha tingut un seguiment mitjà del 32% en els centres de treball les comarques de Lleida, on es concentren el gruix dels 176 treballadors d'Agroxarxa. Al conjunt de Catalunya la convocatòria ha tingut un seguiment del 14,5%, segons dades facilitades per l'organització agrària. Des d'Unió de Pagesos han explicat que totes les oficines d'Agroxarxa han estat obertes aquests tres dies, "i ha funcionat el servei pertinent per als pagesos que han gestionat les seves DUN dins del termini, així com per a afiliats i clients". La CGT va convocar la vaga per rebutjar l'ERO temporal que proposa l'empresa.

Unió de Pagesos remarca que la vaga ha estat promoguda per dos dels dotze delegats de treballadors d'Agroxarxa que hi ha a Catalunya. Els altres deu delegats -majoritaris- dels treballadors i de l'empresa es troben immersos en període de reunions per valorar la proposta inicial que ha fet l'empresa, i de la qual s'han autoexclòs els dos representants de la CGT.

Agroxarxa va presentar als representants dels treballadors un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) sense acomiadaments "com a conseqüència forçosa de la disminució important de la demanda de serveis i de la feina per l'endarreriment de l'aplicació del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR), entre altres". "La conseqüent caiguda de la gestió i de la demanda de feina hagués portat a una situació inviable sense la presentació d'aquest ERTO", remarquen des d'Unió de Pagesos.

Agroxarxa dóna servei a més de 8.000 explotacions agràries, és a dir a prop del 50% de les explotacions agràries de Catalunya. L'activitat econòmica de l'empresa se centra en la tramitació de serveis com ara ajudes al Departament d'Agricultura, serveis de tramitació fiscals, laborals o d'enginyeria agrària i factura al voltant de 7,5 milions d'euros anuals, segons la CGT.

A més de Lleida ciutat, on l'empresa té la seva seu principal on treballen una quarantena de treballadors, Agroxarxa compta amb centres de treball a Mollerussa, Tàrrega, Balaguer, Artesa de Segre, Agramunt, Cervera, la Pobla de Segur, Solsona, Berga, la Seu d'Urgell, Bellver de Cerdanya, Vic, Manresa, Igualada, les Franqueses del Vallès, Figueres, Torroella de Montgrí, Girona, Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Valls, Reus, Móra d'Ebre i Tortosa.