L'Escala acollirà un simposi sobre la reforma de fronts marítims i la regeneració urbana

Es farà el 6 i 7 de juny

L'Escala acollirà un debat sobre la incidència de l'urbanisme en la millora de les poblacions costaneres amb la participació d'arquitectes, economistes, urbanistes, geògrafs i gestors públics. Serà els dies 6 i 7 de juny i es debatran casos de reformes de fronts marítims a nivell internacional com ara el nou moll a la península de Zadar (Croàcia), de la mà de l'arquitecte responsable del projecte, així com d'altres projectes de Mallorca i Galícia. El simposi, que porta per nom 'La regeneració urbana en municipis turístics costaners, està organitzat per l'Ajuntament de l'Escala i la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). El simposi 'La regeneració urbana en municipis turístics costaners' inclourà tres blocs, amb diferents casos pràctics i taules de debat. En primer lloc, hi ha el que s'ha anomenat Planificació urbanística en destinacions turístiques madures i comptarà amb els casos del pla d'ordenació del litoral de Galícia de a mà de l'arquitecte Manuel Borobio, que va dirigir i elaborar el projecte, i el pla de reconversió integral de Platja de Palma, a Mallorca amb l'arquitecte Esteve Corominas com a coordinador.

A la taula de debat hi haurà Josep Solé, que és regidor de Platja d'Aro; Joan Vicente, geògraf i regidor d'urbanisme de Sant Feliu de Guíxols; Antonio Pizza arquitecte i professor a la UPC); Manuel Borobio i Esteve Corominas. El moderador serà el subdirector general d'Urbanisme de la Generalitat, Camil Cofan.

El segon bloc està dedicat als Projectes de regeneració de fronts marítims i girarà el voltant de dos projectes. Per una banda, es parlarà del front marí i nou moll a la península de Zadar, a Croàcia, amb el seu responsable, l'arquitecte Nikola Bašić i de l'altra, es comentarà l'adequació del front marítim del nucli antic de l'Escala, a càrrec de l'arquitecte Carlos Ferrater.

A la taula rodona hi haurà, a més de Ferrater i Bašić, el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de l'Escala, Víctor Puga. Moderarà la taula el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte.

Finalment, el tercer eix estarà dedicat a les noves estratègies turístiques del segle XXI. Estarà presentat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i s'exposarà el cas de Mallorca amb el regidor de Turisme i primer tinent d'alcalde de Palma, Álvaro Gijón.

A la taula de debat, a més de Gijón, hi haurà el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos; el geògraf i director de l'Institut Superior d'Estudis Turístics Josep Antoni Donaire i l'arquitecte Ricard Pié. El moderador serà el periodista Llàtzer Moix.

Un simposi que tindrà continuïtat

Aquest esdeveniment de dos dies neix amb la vocació de tenir continuïtat en els propers anys, segons ha anunciat l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, que ha dit que vol ser un "referent" en aquest àmbit de debat a partir de casos concrets. El que es vol és fer reflexions més generals sobre aspectes com ara la projecció econòmica d'aquest tipus de millores urbanes i la tendència a "millorar" el que es té.

Pe la seva banda, el president de la Demarcació de Girona del COAC, Frederic Cabré, ha assenyalat que "el debat sobre el model de turisme relacionat amb el pensament del planejament i la intervenció urbanística és absolutament necessari per modificar inèrcies d'actuacions que desmereixen un paisatge natural tant excepcional". I ha afegit que "aquest debat des del món professional ha de creuar els coneixements de totes aquelles disciplines que hi han necessàriament d'intervenir, des de l'arquitectura, l'economia, l'urbanisme, el paisatge, la gestió turística i la política".

Les inscripcions són gratuïtes i es poden tramitar fins el 30 de maig. El formulari es pot trobar al web del simposi. El correu de l'esdeveniment és simposi@lescala.cat.