La bandera blava onejarà aquest estiu a 28 platges de Girona

Catalunya només perd una bandera blava respecte al 2013, passant de 90 a 89

La bandera blava onejarà a 89 platges catalanes aquest estiu, el que representa una menys que l'any passat quan Catalunya en va rebre 90, segons ha anunciat aquest dijous l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). La demarcació que més distincions ha rebut ha estat novament Tarragona amb 38, que manté les de l'any passat, seguida de Girona que també manté les 28 del 2013. Mentrestant, la demarcació de Barcelona en perd una i passa de tenir-ne 24 a 23. El president de l'ADEAC, José Ramon Sánchez, ha qualificat de "satisfactòria" la situació de les platges catalanes.

Catalunya és el tercer territori de l'Estat amb més banderes blaves per darrere de Galícia, amb 123, i del País Valencià, amb 120, però per davant d'Andalusia, que n'ha obtingut 81. Pel que fa al número de quilòmetres de costa amb aquesta distinció, les platges catalanes sumen en 81,25. En aquest apartat, guanya Andalusia amb més de 122, seguida del País Valencià amb 97,3 i de Galícia amb 92,7. Catalunya passa a la quarta posició en aquesta categoria.   

Segons el president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, la situació a les platges catalanes és "satisfactòria". Sánchez ha destacat les possibilitats de futur de les platges de Catalunya, l'equilibri entre les diferents demarcacions i la major conscienciació en educació ambiental i socorrisme. Així mateix, el president de l'ADEAC ha lloat la bona relació de l'organització amb la Generalitat i ha valorat molt positivament que, malgrat els problemes pressupostaris, Catalunya hagi mantingut l'aportació econòmica. 

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre altres.  

Per la seva banda, els ports catalans han rebut 24 banderes blaves, les mateixes que l'any passat. La demarcació de Girona manté les 8 distincions del 2013, Barcelona també manté les 9 que tenia mentre que la demarcació de Tarragona en té 7.    

28 banderes a les platges de la demarcació de Girona

Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són la Platja Gran de Portbou, la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc a Palafrugell, la platja de la Fosca a Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca a Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol a Sant Feliu de Guíxols. Les de la Mar Menuda i Gran de Tossa a Tossa de Mar. Les de Lloret, Fenals, Sa Boadella i
Santa Cristina a Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc a Blanes. 

38 platges a la demarcació de Tarragona

Les platges tarragonines que han estat distingides són la de Cunit, la de Segur de Calafell, l'Estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada a Roda de Barà, les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyans a Torredembarra, i la platja d'Altafulla. A la ciutat de Tarragona han estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vilaseca la platja de la Pineda, a Salou les de Llevant i Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny i Esquirol, la de Cavet i la de Prat d'en Forés, a Montroig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les platges de La Punta del Riu, l'Arenal i la de Torn. 

En aquesta demarcació, també han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató de l'Ametlla de Mar, les de Caproig i Avellaners a l'Ampolla, les del Parc del Garbí i les Delícies a Sant Carles de la Ràpita i la de les Cases d'Alcanar al municipi d'Alcanar.

23 platges a la demarcació de Barcelona

Pel que fa a les 23 platges de la demarcació de Barcelona, són la de Malgrat i la Del Astillero a Malgrat de Mar, la de Sant Pol a Sant Pol de Mar, la de la Pineda a Pineda de Mar, les de Garbí i Gran de Calella a Calella, la de Canet a Canet de Mar, la dels Tres Micos a Caldes d'Estrac, la Cristall i del Coco a Badalona, les de Llevant, la Nova Mar Bella, la Mar Bella, el Bogatell, la Nova Icària, La Barceloneta, Somorrostro  i Sant Sebastià a Barcelona, la de Gavà Mar a Gavà, la de Ribes-Roges, Ibersol i Sant Gervasi a Vilanova i la Geltrú i la Llarga de Cubelles.  

24 banderes blaves pel ports catalans

Enguany els ports catalans han obtingut 24 banderes blaves, les mateixes que l'any 2012. Són 8 a la demarcació de Girona, 7 a la demarcació de Tarragona i 9 a Barcelona que enguany en guanya 1.

A Girona són: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l'Escala; Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d'Aro i Aigua Blava a Begur.

A la demarcació de Tarragona són: Port de Segur de Calafell; Port de Torredembarra; Port Esportiu de Salou; Club Nàutic Cambrils; Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant; Club Nàutic l'Ametlla de Mar; Club Nàutic l'Ampolla.

A Barcelona són: Club Nàutic el Balís-Sant Andreu de Llavaneres; Consorci Port Mataró; Marina Badalona; Marina Port Vell-Barcelona; Port Olímpic de Barcelona; Port Ginesta-Castelldefels; Club Nàutic Garraf-Sitges; Port Esportiu Aiguadolç- Sitges i Club Nàutic Vilanova.  

Pel que fa a distincions temàtiques, a la demarcació de Girona, el municipi de Calonge ha obtingut a més la distinció per la seva bona gestió en informació i gestió ambiental.  

Pel que fa a les vies Blaves, Platja d'Aro obté la distinció 2013 pel Camí de Ronda de s'Agaró a la demarcació de Girona, mentre que a Tarragona, l'Ametlla l'obté pel Camí de Ronda i Torredembarra pel Camí Cal Bofill-Baix a Mar-Els Muntanyans i Alcanar per Les Case d'Alcanar-Marjal-Estanyet-Sol de Riu. Finalment i pel que fa a centres blaus, la demarcació de Girona en té dos, el Camí de Roda de Torre Valentina i el camí de Ronda de Sagaró. Tarragona en té tres, el Camí de Ronda, el Sendero de Cal Bofill i les Cases d'Alcanar-Marjal.

L'estat espanyol obté el millor resultat de la història

L'estat espanyol, amb 681 banderes blaves, de les quals 573 són per a platges i 108 per a ports esportius, ha obtingut el millor resultat de la història amb un augment de 23 banderes blaves a les platges i 11 ports esportius més respecte el 2012. Amb aquestes dades, l'estat manté el lideratge entre els 48 estats i 51 territoris que hi participen. Per darrere de les 573 distincions que les platges l'estat espanyol ha rebut enguany, hi ha Grècia amb 407, Turquia (397), França (379) i Portugal (298).