Els TSJC rebaixa la condemna per l'assassí del masover de Vilobí d'Onyar

La deixa en 14 anys de presó

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat a 14 anys de presó la pena per a Sayon Kourouma, l'home que la nit del 6 de setembre del 2011 va matar a cops amb una barra de ferro el masover de Ca l'Artau, un mas situat als afores de Vilobí d'Onyar (Selva). L'Audiència de Girona, seguint el veredicte del jurat emès el juliol passat, el va condemnar a 17 anys i 6 mesos de presó per un delicte d'assassinat.

El TSJC ha estimat parcialment el recurs de la defensa i conclou que l'han de condemnar per un homicidi amb abús de superioritat perquè l'atac va ser frontal i, per tant, la víctima va tenir possibilitat de defensar-se. El juliol passat l'Audiència de Girona va condemnar Sayon Kouroum a 17 anys i mig de presó com a culpable d'un delicte d'assassinat. A l'hora de fixar la pena, el tribunal va tenir en compte que el jove guineà va cometre el crim "a traïció", aprofitant que la víctima es trobava "del tot desprevinguda".  

Segons va declarar provat el jurat popular d'acord amb el relat del fiscal, Enrique Barata, el processat va donar una tanda de cops a la cara i al cap al masover amb una clau de ferro de les que es fan servir per canviar les rodes del cotxe. Els cops li van causar lesions mortals consistents en traumatismes i fractures al crani.  

La defensa de Kourouma, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, va recórrer la sentència davant el TSJC, que ha estimat parcialment el recurs i ha revocat en part la primera sentència.  

La sentència del TSJC exposa que no hi ha suficients elements per considerar el crim un assassinat i descarta la traïdoria perquè, segons els metges forenses, l'agressió va ser cara a cara i la víctima tenia lesions a les mans de defensa. "Encara que les últimes lesions haguessin estat causades amb la víctima mig inconscient, va tenir capacitat de defensar-se", conclou la sentència.  

Tot i això, considera que sí que hi ha motius per aplicar un agreujant d'abús de superioritat al delicte d'homicidi. "No hi ha una indefensió absoluta però sí una situació de desequilibri evident per la utilització d'un instrument contundent unit al fet d'aprofitar l'aïllament de la víctima afavorit pel lloc i l'hora en què es va produir l'agressió", indica el TSJC.

A més, la sentència té en compte que Kourouma va actuar de forma "ingrata" quan es va aprofitar de la confiança que li tenia el masover, que l'havia acollit hospitalàriament a casa seva per evitar que continués dormint a la intempèrie.

Per això, el condemna a 14 anys de presó i li prohibeix viure a les localitats de Blanes i Lloret de Mar -d'on és la família del masover- durant 19 anys. El TSJC confirma la sentència de l'Audiència de Girona en matèria de responsabilitat civil, que condemnava Kourouma a indemnitzar amb 155.000 euros els familiars de la víctima.

La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.