Comencen els treballs preliminars del nou dic exterior del Port de Llançà

Les obres acabaran d'aquí cinc mesos

La construcció d'aquesta nova infraestructura, finançada per la Generalitat i adjudicada a l'UTE Servià Cantó-Construccions Rubau, permetrà reforçar la protecció del port i la seva activitat pesquera i nàutica i esmorteir la intensitat de l'onatge. Per aquest motiu, s'orientarà en direcció nord-sud per evitar les llevantades, com la que va patir el dia de Sant Esteve del 2008 amb les conseqüents destrosses.

El dic, que tindrà una longitud de 116.45 metres i una amplada de 17,5 metres, se situarà a uns 120 metres del dic de recer que ja hi ha actualment i comptarà amb tres calaixos que s'estan construïnt a Algesires i que arribaran per via marítima. També hi ha previst que es col·loquin uns morts d'anclatge que faran unes 50 tonelades.

Abans de començar la construcció, però, s'ha procedit a preparar el fons marí. Els treballs preliminars que s'hi han fet han consistit en la retirada d'una colònia de possidònia, que s'ha trasplantat. El termini d'execució de l'obra és d'uns cinc mesos i per tant s'espera que cap al mes de setembre ja hagin acabat.

La llotja de peix a punt a principis del 2011

Un cop finalitzi el dic exterior començaran els treballs de reforma de la llotja de peix, destrossada durant la llevantada del 2008. Els treballs consistiran en refer l'edifici així com les instal·lacions i adaptar-les a la normativa vigent. També comptarà amb una subhasta electrònica nova així com la venta per Internet, entre d'altres millores. Es preveu que puguin començar entre el mes de setembre i octubre i que a principis del 2011 ja es pugui inaugurar. 'Esperem que així sigui', ha assenyalat el patró major de la Confraria de Pescadors de Llançà, Antoni Negre, que ha explicat que la provisional se'ls ha quedat petita, sobretot a l'estiu, que la mercaderia s'ha de tapar amb gel mentre s'espera a fora per entrar.

La millora de les llotges de peix són una de les mesures incloses en el pla de xoc del sector agroalimentari presentat pel Govern el 30 de març passat. Les llotges de Roses i Blanes ja estan acabades i des de fa poques setmanes ja han començat les obres de Sant Feliu de Guiíxols. L'any que ve començaran a les de l'Escala i Palamòs. L'import total és d'1,4 milions d'euros.

Aquest dimarts, el delegat del Govern de Girona, ha explicat els ajuts al sector pesquer en una visita al Port de Llançà, on també hi ha assistit l'alcalde del municipi, Pere Vila, i el director dels serveis territorials d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Josep Guix.

Els ajuts per les vedes

Entre les quatre línies d'ajuts, destaquen els més de 720.000 euros que el Govern ha atorgat al sector gironí en concepte d'anticipació d'ajuts que l'Estat atorga en el pla de vedes. Concretament, s'han destinat més de 191.000 euros a les barques d'encerclament de Roses, l'Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes; i més de 582.000 euros a barques d'arrossegament de Blanes, Roses, Palamós, Llançà i Port de la Selva.

El delegat del Govern ha recordat la importància del sector pesquer per l'economia de la demarcació, per ser un sector estratègic que permet una diversificació de l'activitat del litoral i amb un pes considerable. L'any 2009, es van recollir mes de 100.000 tones de peix i van generar un negoci de més de 46 MEUR. 'Esperem que aquest conjunt de mesures suposin a mitjà termini un salt endavant, qualitatit i de competitivitat per millorar la seva situació actual, que no és dolenta'.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Llançà, Antoni Negre, ha assenyalat que a nivell de captures i de preus estan passant per un dels pitjors moments de l'any, com ja passa en el primer trimestre, però que esperen remuntar durant la primavera i estiu. La situació, malgrat tot, no és crítica, ha dit.