Multa de 1.806 euros per als tres furtius de corall

Van extreure'n quasi 13 quilos de la costa del Montgrí

El Jutjat penal número 2 de Girona ha condemnat els tres pescadors furtius acusats d'extreure quasi 13 quilos de corall de la costa del Montgrí per un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna.

La sentència imposa a Pere Sureda, Rafael González i Alberto Adam una multa de 1.806 euros cadascun i els inhabilita per pescar durant 3 anys, 6 mesos i 1 dia. La jutgessa conclou que ha quedat provat que els tres furtius van extreure corall dels paratges de 'La Foradada' de L'Estartit i 'Sa Riera' de Begur. Mentre un dels tres dissimulava pescant amb canya des de dalt de l'embarcació pneumàtica, els altres dos se submergien per agafar corall. Els Agents Rurals els van atrapar 'in fraganti'.

La sentència del Jutjat penal 2 de Girona conclou que ha quedat provat que cap a un quart de set de la matinada de l'1 de setembre del 2009, els tres condemnats van anar a bord d'una llanxa pneumàtica propietat de Pere Sureda als paratges de 'La Foradada' i 'Sa Riera' per extreure corall de l'espècie Corallium Rubrum del fons marí.


Segons la sentència, mentre Alberto Adam es quedava a bord de l'embarcació en actitud vigilant i pescant amb canya per evitar cridar l'atenció, Pere Sureda i Rafael González es van posar els equips d'immersió, piqueta i rastell per extreure corall. En concret, van aconseguir extreure 12,990 quilos de corall, dels quals 9 quilos corresponien a corall viu.

A les 10 del matí, els Agents Rurals els van interceptar quan arribaven a la costa i els van atrapar amb el corall que acabaven d'extreure i l'equip per fer immersions. Després d'un primer pesatge del corall, els agents van portar el corall fins a la base dels Agents Rurals de la Bisbal d'Empordà, on van tenir custodiat el corall fins al 24 de novembre del 2009.

Després, el van pesar i mesurar tècnics de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), que van constatar que les colònies extretes tenien evidències de "mala pràctica d'extracció total, que mantinguda amb una pressió similar posarà en un perill seriós la supervivència de les poblacions de corall vermell, calculant-se pels pèrits un període de 50 anys com a temps de recuperació de les poblacions pescades per obtenir una pesca de colònia amb mida legal".

A més, els perits també van determinar que els indicadors biomètrics de les colònies comissades revelen que les van pescar a la zona de la costa de Montgrí, on l'activitat extractiva està totalment prohibida.

"Els tres acusats actuaven sense autorització o llicència, extraient corall del fons rocós marí a la zona litoral compresa en les immediacions de 'Sa Riera', zona en la qual l'activitat extractiva de corall està expressament prohibida", conclou la sentència.

Els tres corallers s'enfrontaven inicialment a una multa de 4.320 euros. Finalment, la jutgessa els ha condemnat a pagar una multa de 1.806 euros cadascun i els inhabilita per pescar durant 3 anys, 6 mesos i 1 dia. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant l'Audiència de Girona.