Tanca l'hotel Victòria de Roses al detectar-se un cas reiterat de legionel·losi

S'han trobat tres infeccions en turistes francesos allotjats el passat abril

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va decretar ahir a la tarda el tancament total de la instal·lació d’aigua calenta sanitària de l’hotel Victòria de Roses arran de la detecció de tres casos de legionel·losi confirmats en turistes francesos que havien estat allotjats a l’establiment durant el mes d’abril.

Hi ha un quart cas notificat també per les autoritats franceses, el qual està pendent de confirmació. Els tres casos han estat diagnosticats i confirmats per les autoritats franceses.

Fonts de l'hotel Victòria han assegurat en declaracions a AraGirona.cat, que l'hotel restarà tancat per un període de 15 dies en el millor dels casos i de un mes i mig en el pitjor. Tots els clients allotjats ahir s'han derivat a d'altres hotels del Grup Prestige i el mateix es farà en les reserves ja fetes amb anterioritat.

Des de l'establiment expliquen que diverses empreses han treballat anteriorment en l'eradicació del brot però cap d'elles ha aconseguit eliminar-la en la seva totalitat.

Aquesta és la segona vegada que l’ASPCAT ordena el tancament de l’aigua de l’hotel Victòria en pocs mesos, ja que a finals de novembre passat ja es va decretar el tancament preventiu per la detecció de tres casos de legionel·losi.
 
L’ASPCAT està fent un seguiment de l’hotel des de fa un any, quan es va notificar el primer cas i els resultats de les anàlisis de les mostres recollides a l’establiment van donar positiu en legionel·la. Des d’aleshores han estat diverses les ocasions en què l’ASPCAT ha requerit a la direcció del centre que es procedís a la neteja i a la desinfecció de les instal·lacions, a més de l’adopció de mesures correctores a la xarxa d’aigua, que l’hotel va aplicar conforme a la legislació sobre prevenció de legionel·losi.
 
Arran de l’aparició de tres casos nous el mes d’octubre del 2013 relacionats amb l’hotel i considerant que els tractaments i les actuacions no estaven resultant prou efectives, l’APSCAT va ordenar-ne el tancament preventiu.
 
Després d’una important actuació de millora a la xarxa i que les darreres anàlisis sempre haguessin donat negatives (evidenciaven la no presència de legionel·la), l’hotel va tornar a obrir les seves portes el 13 d’abril.

La notificació d’aquests tres nous casos confirmats, a més del sospitós, ha comportat que l’Agència de Salut Pública tornés a ordenar ahir la paralització total de la instal·lació d’aigua calenta. També s’han recollit noves mostres a l’Hotel Victòria, les quals s’estan analitzant.
 
Des de l’ASPCAT s’està col·laborant amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat amb les autoritats sanitàries franceses, donat que no es descarta l’aparició de nous casos que s’haurien infectat durant els dies d’abril i primers de maig en que l’hotel va estar obert. Cal tenir present que el període d’incubació de la malaltia és de 10 dies, termini a partir del qual comencen a sortir els primers símptomes.