Girona reivindica el paper de Catalunya dins la UE en el Dia d'Europa

El conseller Santi Vila destaca que Europa "no podria continuar dient que és Europa" sense Catalunya o Grècia

Girona ha celebrat aquest divendres un acte institucional per commemorar el Dia d'Europa. L'esdeveniment, que ha comptat amb l'assistència de la presidenta de l'Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca (ACEFIR) ha servit per reivindicar el paper de Catalunya en la fundació i desenvolupament de l'Europa actual. "Si la vella nació grega o catalana no estigués dins Europa, Europa podria continuar dient que és Europa?", s'ha qüestionat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. D'altra banda, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha demanat "respecte" als "profetes de l'expulsió" que asseguren que una Catalunya independent sortiria de la UE.

Unes 50 persones - entre veïns, representants polítics i membres d'ACEFIR- s'han reunit aquest migdia al saló de descans del Teatre Municipal de Girona per celebrar l'acte institucional del Dia d'Europa. La membre del Jove Parlament Europeu, Sandra Castañer, ha estat l'encarregada de presentar aquest esdeveniment que ha comptat amb els parlaments de la presidenta d'ACEFIR, Rosa Maria Falgàs, la coordinadora d'informació i difusió d'ACEFIR i del seminari europeu Grundtvig 2014, Irene Vila, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Les primeres en pujar a la tarima han estat les membres de l'Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca que han destacat la feina realitzada des del naixement de l'entitat, l'any 1997. Falgàs ha detallat alguns dels projectes claus de l'associació que treballa per millorar l'alfabetització de les persones nouvingudes i les col·laboracions que han realitzat amb altres entitats com Amics de l'UNESCO, amb Google per millorar l'educació dels adults o l'assistència a la Fira del Llibre de Frankfurt.

A més, durant aquesta setmana, unes 15 persones de deu països diferents d'arreu d'Europa han participat en el seminari europeu Grundtvig 2014 que s'ha fet a Girona (organitzat des de l'ACEFIR) i que ha servit per constatar que cal preparar millor els formadors en l'àmbit de l'alfabetització i que els centres cívics s'han transformat en un "espais claus" per realitzar aquestes tasques educatives.

La reivindicació dels valors originals que van donar lloc a Europa i el paper de Catalunya en aquest procés han estat presents durant tot l'acte. D'una banda, el president de la Diputació de Girona ha recordat com va néixer la Unió Europea i ha destacat que l'actual repte és aconseguir que hi hagi el mateix grau d'entesa en tots els àmbits de la vida política tal i com succeeix en l'àmbit econòmic. "Només així Europa passarà de ser una unió d'estats a un estat únic amb sobiranies compartides, el repte és majúscul, com el del 1950, però igual d'engrescador", ha apuntat. Segons Giraut, els catalans estan "fermament compromesos" amb aquest projecte que ha d'estar "regit per valors democràtics i que des de sempre han inspirat els pobles d'Europa".

Tot seguit ha estat el torn del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha iniciat el seu parlament fent referència a l'origen mitològic d'Europa. "Era una noia jove que Zeus va segrestar amb enganys i aquest és el perill que també tenim ara que polítics que no creuen en Europa la segrestin", ha subratllat.

En aquesta línia, Vila ha assegurat que Europa i la Unió Europea va néixer "bastida per idealistes" però que, al llarg de les dècades, ha estat "construïda per pragmàtics". "Això ha creat efectes positius però també hem pagat una factura i és que els ciutadans no es senten part d'Europa", ha aclarit el conseller. Segons Vila, quan Europa només s'ha fixat en els "drets econòmics", els ciutadans europeus s'han tornat "escèptics" perquè senten que els polítics no els representen.

"Quan Europa o algú diu que potser els grecs no són Europa, la gent es queda perplexa i quan algun polític o burocràtic diu que això d'una Catalunya independent ja veurem com acaba i si entra dins d'Europa la gent es pregunta si això és Europa", ha reflexionat el conseller. "Si la vella nació grega o catalana no estigués dins d'Europa, Europa podria continuar dient que és Europa? Si li amputen el més central, allò que té a veure amb els seus valors més centrals", ha afegit.

Per això, Vila aposta per "reivindicar" la UE com un "projecte d'unitat política per superar els vells i rònecs estats nació". En aquesta línia, el conseller ha assegurat que els catalans i els polítics catalanistes tenen un "llarg i gran compromís europeista" i ha ressaltat "la radicalitat europea" de Girona i ha felicitat la ciutat per "liderar aquest discurs tan modern de progrés i compromís europeu".

"La vocació europea secular"

Finalment, l'alcalde de Girona ha posat el punt i final a l'acte tot subratllant la "vocació europea secular" de Girona. "Som europeus i els ciutadans catalans tenen ganes de ser-ho per molts anys", ha afirmat l'alcalde qui també ha demanat "respecte" als "profetes de l'expulsió", en referència a les veus de polítics que asseguren que una Catalunya independent sortiria d'Europa. "Als catalans no ens fa falta comissaris ni representants a la UE, som part d'aquesta nació", ha assegurat. "Ho som per la idea de pau i democràcia, el combat de pau i democràcia ha estat sempre el combat de les institucionals catalanes i de la ciutadania gironina", ha conclòs.

El Trio Areté ha estat l'encarregat de posar el punt i final a aquesta commemoració institucional amb dues obres: el 'Trio per a cordes' de Sergei Taneiev i l''Oda a l'alegria' de Ludwing van Beethoven - l'himne europeu- que ha posat dempeus a tots els assistents.