UP reclama a Europa que prohibeixi l'especulació dels supermercats amb els productes alimentaris

El sindicat agrari proposa un paquet de mesures als candidats a les eleccions europees

El coordinador nacional del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha instat els ara candidats a les eleccions europees a participar en les comissions relacionades amb agricultura. "Creiem que seria bo que participessin en les comissions en les quals es poden prendre decisions importants per al país, com ara en Política Agrària Comuna", ha afirmat Caball que aquest divendres ha presentat un llistat de propostes importants per al sindicat.

Unió de Pagesos demana, en les seves propostes de política agrària adreçades als partits de cara a les eleccions europees del 25 de maig, que la Política Agrària Comuna (PAC) inclogui un nou ajut directe per als agricultors que es guanyen la vida amb el camp. Són els que obtinguin almenys la meitat de la seva renda total de l'activitat agrària que exerceixen a la seva explotació i que el temps que dediquen a altres activitats econòmiques és inferior a la meitat. El sindicat proposa que a aquest ajut s'hi destini el 15% del límit màxim anual per cada estat membre de la Unió Europea (UE).

Una altra de les demandes del sindicat és que s'incloguin nous instruments específics de gestió de l'oferta, diferenciats per a cada sector, i basats en la compra i venda a preus de mercat de productes agraris en situacions de crisi, amb l'objectiu d'assegurar una gestió eficaç del mercat i evitar crisis d'excessos d'oferta. Aquests instruments haurien d'atenuar la volatilitat excessivament elevada del preus en el mercat agrari i s'afegirien a la resta de mecanismes de mercat, xarxes de seguretat i gestió de riscos ja establerts a la nova Organització Comuna de Mercats i a les mesures finançades pel FEADER.

Unió de Pagesos també insisteix en les seves propostes en que es reguli i es prohibeixi a tota la Unió Europea l'anomenada "venda a pèrdues" a tota la cadena alimentària. Això passa quan els supermercats fan ofertes a preus per sota del de compra, per mantenir el preu estancat i evitar que pugui. UP demana que la UE incorpori en la definició de la venda a pèrdues tant el preu de compra del producte com els costos fixos i variables de comercialització dels aliments.

Una altra qüestió que el sindicat demana incloure a la PAC és la flexibilització dels requisits de reconeixement de les organitzacions de productors en el cas del sector de les fruites i hortalisses, ja que les mesures actuals no responen a la realitat dels països mediterranis. Per exemple, no respon a la realitat de Catalunya el fet que per constituir una organització professional d'horta calgui facturar tres milions d'euros. D'altra banda, creuen que la nova PAC també hauria de permetre un període transitori de 15 anys perquè les explotacions que fan producció mixta ecològica i convencional puguin reconvertir tota l'explotació a ecològica.

Altres qüestions que demana Unió de Pagesos són una legislatura sobre el comerç i defensa dels drets dels consumidors que inclogui l'etiqueta d'origen de la Unió Europea de tots els ingredients; invertir en la recerca de mètodes alternatius a la restricció dels productes fitosanitaris, medicaments i alimentació animal per donar resposta a les exigències comunitàries, o que s'incrementi la promoció interna de les produccions amb distintius de qualitat i origen més enllà de les iniciatives d'àmbit estatal.