Junqueras afirma que ERC guanyarà les eleccions europees

Terricabras: "Anirem a Europa a dir que estem començant la feina de transformació d'un país per fer-lo nou"

ERC ha començat la campanya electoral a Girona amb un objectiu clar: guanyar, per primera vegada en democràcia, unes eleccions a Catalunya. "Si jo ara dic que guanyarem, tothom entén que guanyarem com a país".

És el pronòstic del president del partit, Oriol Junqueras, que ha destacat la importància d'ERC per potenciar el procés sobiranista. Junqueras ha compartit, però, el protagonisme amb la resta de partits que defensen la consulta i ha desitjat el millor resultat per a ICV-EUiA, per a CDC i, "fins i tot", per a Unió. El cap de llista, Josep Maria Terricabras, ha clos el míting també amb un missatge clar: "anirem a Europa a dir que estem començant la feina de transformació d'un país per fer-lo nou".

El discurs de Junqueras s'ha allunyat del que és habitual en una campanya electoral. Enlloc de carregar contra els seus rivals a les urnes ha preferit desitjar-los el millor resultat possible el i proper 25-M. "No se'ns fa gens difícil dir que desitgem un bon resultat a aquells que han compartit amb nosaltres una data i una pregunta. A ICV-EUiA, a CDC i, fins i tot, a Unió", ha assegurat.

Un desig que li agradaria que fos recíproc per part de la resta de formacions sobiranistes, tot i que estaria satisfet si, simplement, evitessin desitjar que ERC no obtingui un bon resultat. "Em conformaré si durant aquesta campanya no es dediquen a dir que un bon resultat d'ERC seria dolent. És més, estic convençut que si no ho diuen els anirà a tots millor", ha opinat en una clara referència a les declaracions que el cap de llista de CiU, Ramon Tremosa, ha fet els darrers dies.

Com ja va fer en les passades eleccions al Parlament, el president republicà ha fet un pronòstic molt optimista. Aleshores va predir que ERC seria la segona força política, tot i la incredulitat dels seus propis companys a la direcció del partit. Ara, encara va més enllà i pronostica la victòria electoral de la coalició que formen ERC, NECat i Catalunya Sí. Una victòria que seria "bona pel país".

La consulta i la independència de Catalunya han estat dos ítems presents durant tot el míting inicial de Campanya. A mitjanit, ja amb la campanya electoral oberta, Josep Maria Terricabras ha presentat el cartell de campanya amb la seva fotografia i un lema prou significatiu: "Comencem el #noupaís. Ara Europa". El mateix Terricabras ha llençat un missatge a Europa abans de tancar l'acte. El cap de llista republicà ha avisat que Catalunya anirà a Brussel·les i a Estrasburg a dir que està començant la construcció d'un nou país. "Un país no de súbdits sinó de ciutadans", ha explicat.

"Lluitarem pels valors democràtic, a Europa i aquí. Pels drets humans i la llibertat d'expressió. Per la justícia social. Per la igualtat home-dona. Contra l'homofòbia i qualsevol discriminació. Per eradicar la pobresa, evidentment també la infantil", ha assenyalat Terricabras en un discurs de màxims, que també ha inclòs una dura crítica al funcionament actual de les institucions europees.

Abans de Junqueras i Terricabras també ha participat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb una crida a la participació el proper 25 de maig. "Si el que volem és votar el proper 9 de novembre, el que hem de fer és donar una lliçó democràtica aquest 25 de maig. Perquè estem convençuts que la millor manera de pressionar el govern espanyol és votant en aquestes eleccions", ha sentenciat. Segons Rovira, una alta participació, "per sobre de la mitjana europea", també donaria "més legitimitat" al procés sobiranista a ulls dels europeus.

El número 2 de la candidatura europea, Ernest Maragall, s'ha sumat al missatge optimista dels seus companys. "Serem el que decidim ser. S'ha d'acabar la resignació", ha entonat davant l'aplaudiment de l'Auditori gironí. Maragall ha indicat, a més, que s'adreçaran a tots els socialistes de Catalunya, els mateixos que el 1999 es van il·lusionar amb la candidatura de Pasqual Maragall a la Generalitat.

Més de 700 persones han omplert l'Auditori

A diferència del que havia fet en campanyes electorals anteriors, ERC ha decidit obrir i no tancar els actes de campanya a Girona. Ho ha fet a l'Auditori, on més de 700 persones han escoltat els candidats republicans. Es dóna la circumstància que, a més, Girona és la ciutat del cap de llista.

Terricabras ja va tancar la llista d'ERC a la demarcació de Girona en les passades eleccions autonòmiques. Aleshores, l'executiva d'Esquerra també li va oferir encapçalar la llista, però va decidir declinar l'oferiment en trobar-se encara en plena recuperació d'un accident molt greu de trànsit que va patir el 2011.

La campanya dels republicans els portarà a totes les demarcacions catalanes i farà diverses incursions a la resta de territoris dels Països Catalans. Dissabte 10 de maig Terricabras oferirà un míting a València i ell mateix es desplaçarà a Mallorca dissabte 17 de maig per participar en un dinar amb entitats. La tercera sortida de territori català serà dilluns 12 de maig, quan el candidat d'ERC oferirà una roda de premsa a Madrid.

L'escriptora i propera candidata d'ERC a les municipals de l'any que ve a Girona, Maria Mercè Roca, ha estat una de les encarregades d'obrir un míting en el que també han participat els candidats gironins a la llista (a més de Terricabras), Bernat Costas (ERC) i Magda Casamitjana (PSC).

Les 700 persones que han assistit a l'acte d'inici de la campanya han pogut escoltar les actuacions musicals de Tres de Ronda, de Miquel Abras i de Quim Vila, que a més ha fet de presentador de l'acte.