El PSC es presenta com l'opció per derrotar les polítiques de Rajoy

López, Navarro, Niubó i Collboni apel·len al "somni europeu"

'Fem un crit molt fort en aquestes eleccions, és una victòria que val doble per canviar Europa i per derrotar Rajoy i les seves polítiques". Així ha reivindicat Javi López, el candidat del PSC a les eleccions europees, el paper que els toca jugar pel 25M.

A l'inici de campanya, al Guinardó, López ha postulat Catalunya com un actor "decisiu" per recuperar "el somni" europeu, un missatge que han entonat també la seva número 2 Esther Niubó i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, davant l'austeritat en què, han assegurat, conflueixen Merkel, Rajoy i Mas. Per això volen deixar enrere el "malson" dels darreres anys i avisen de qui vol "segrestar" les eleccions.

El cap de llista del PSC, Javi López, ha reivindicat un projecte polític per a Europa que recuperi el "somni" que van idear els fundadors de la comunitat europea. "Catalunya pot ser decisiva un cop més, per combatre la dreta europea i tombar-la, (...) per recuperar el somni i ser decisiu un cop més per derrotar Rajoy i les seves polítiques". López, sense fer cap menció al dret a decidir, ha plantejat el 25M com a "revàlida" per a les polítiques de Rajoy

López ha apel·lat al seu perfil de jove per explicar que Espanya no va entrar en aquest projecte, un espai on "compta més el soroll dels mercats que la veu dels ciutadans" i per on volen recuperar "la dignitat dels ciutadans per davant del colors dels bitllets". En aquest sentit López ha assegurat que l'Europa dels darrers anys s'ha convertit, de fet, en un "malson" -una idea que han apuntat d'entrada també Navarro, Niubó i Jaume Collboni, els quatre ponents- per als ciutadans.

Sota el lema 'Canviem Europa. Aturem Rajoy', López ha assegurat que no està d'acord amb la política immigratòria que rep amb "material antidisturbis" a les fronteres, que manté ciutadans en exclusió social, que fa que les filles "tinguin menys drets que" les mares, i que envia els joves "a servir cafès a Londres".

López ha donat oficialment el tret de sortida a la campanya a mitjanit en prémer simbòlicament el botó 'ON' d'un smartphone, que ha destapat el lema de la seva campanya.

Mas "alimenta el projecte independentista" i acumula "quatre fracassos"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro ha criticat que les xifres macroeconòmiques poden parlar de recuperació econòmica però que no es trasllada al carrer en positiu pel "preu" que s'ha pagat. "Una societat molt més empobrida".

Navarro ha recuperat l'argument del "segrest" d'aquestes eleccions per part de la dreta. "Sempre es posen d'acord", ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, i la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, "qui parla més de la consulta per no parlar de les retallades". En aquest sentit ha acusat Rajoy i Mas d'haver renunciat a negociar un nou finançament per pensar Rajoy que aconseguirà "més avantatge" a les urnes i Mas de llençar la tovallola en aquest sentit per "alimentar el projecte independentista". "És una gran irresponsabilitat, com més agiten les banderes més amaguen les polítiques antisocials", ha conclòs.

A més, per Navarro, Mas acumula quatre fracassos. "Que no ens segrestin les eleccions, no més fracassos de Mas", ha vinculat: que l'atur no s'ha reduït, que no ha obtingut un nou pacte social, que convocaria una consulta i el cop de porta del 8 d'abril al Congrés, i dir ara que Europa facilitarà la consulta.

En la mateixa línia s'ha expressat la número 2 del PSC a Europa, i quinzena a la llista estatal, Esther Niubó. "La dreta catalana i l'espanyola es barallen en públic però s'entenen en privat. I reivindiquem que el catalanisme i l'europeisme van de la mà en la visió del federalisme" perquè no contemplen l'estat sense Catalunya ni volen "posar en risc ni cinc minuts la nostra pertinença a la UE". Ha estat una de les referències més clares al dret a decidir, al procés i a la consulta.

I Collboni reivindica Barcelona per trencar "una dictadura" contra els drets

El líder del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat Barcelona com a ciutat d'Europa i s'ha compromès a treballar al costat de Niubó i López per frenar "una autèntica dictadura que arrabassa els drets i que posa en risc el sistema democràtic". "És l'hora de dir prou" i de tornar a posar sobre la taula, ha dit, l'Europa que fa "lliures i iguals". Collboni ha rebutjat "fronteres polítiques, físiques i identitàries" i de fet ha carregat contra la "dreta europea que aprofita la crisi i les tensions per posar en dubte la dissolució de les fronteres, qüestiona la identitat compartida, i que és nacionalista i que augmenta les discrepàncies entre estats i posar per sobre la lògia dels mercats abans que els drets".

L'acte d'inici de campanya, amb unes 400 persones, segons el PSC, s'ha dut a terme al centre esportiu municipal del Guinardó. A l'acte polític, s'hi han vist altres dirigents del partit com Antonio Balmón i Celestino Carbacho, Maurici Lucena, Núria Parlón, Eva Granados, Miquel Iceta, Montserrat Capdevila, Núria Marín i Albert Soler, i també qui va enfrontar-se a Collboni en primàries Carmen Andrés, dues de les derrotades a la primera volta, Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet i representants de sectors crítics, com Avancem, com ara Jordi del Río.