Mas apel·la al vot útil el 25-M per reforçar el procés

Tremosa convida els catalans a pensar "en clau històrica" en les properes eleccions

En un míting davant d'un miler de persones al pavelló de l'Illa de Barcelona, el president de la Generalitat ha demanat el vot útil per a CiU per tres raons: per "no espatllar la recuperació econòmica", per no haver de fer més retallades i, sobretot, per "reforçar" el seu propi lideratge ara que Catalunya vol decidir el seu futur. "Jo ara demano solemnement al poble de Catalunya que el 25 de maig no ens falli. Els i us necessitem, més fins i tot que altres vegades, perquè la partida que està en joc és la més important que ha viscut mai aquest país en els darrers tres segles", ha reclamat.

I és que Mas ha remarcat que quan hagi de fer entrevistes amb mitjans internacionals i parlar del procés amb els mandataris d'arreu del món, cal que el poble demostri que no només és capaç d'omplir els carrers de les ciutats, sinó que també sap omplir les urnes quan toca, "per reforçar el lideratge d'aquest procés que és un procés que afecta molta gent i que requereix ser explicat i ben explicat".

Aquestes eleccions, ha continuat Mas, "lliguen directíssimament" amb la consulta del 9 de novembre perquè "una part de la partida important del que pretén fer el poble de Catalunya en la línia del seu dret a decidir passa per Europa i pel món". A Europa, ha dit, Catalunya trobarà "més aliats que enemics".

L'enemic, segons ell, és el govern espanyol, que es dedica a "fer la punyeta" al procés català, però no només això. Ha carregat contra l'executiu de Mariano Rajoy perquè "molts dels patiments" dels catalans són producte de decisions que es prenen cada dia a Madrid. En aquest punt, també ha defensat les retallades que ha fet el Govern que ell presideix per superar la difícil situació de les finances de la Generalitat, i ha advertit que no si les haguessin pres, Catalunya seria un "país absolutament desacreditat en l'escena europea i internacional".

El candidat de CiU, Ramon Tremosa, també ha lligat les eleccions amb el procés i amb la consulta, i ha demanat als catalans que el 25 de maig pensin "en clau històrica" i demostrin que els catalans no només són capaços d'omplir els carrers, sinó també les urnes. Aquesta convocatòria electoral i els propers sis mesos, seran, ha dit, "apassionants". "Us convido a què treballem per fer possible aquest somni, aquesta oportunitat que se'ns ha posat al davant. Tenim un tren històric aparcat a l'andana de la nostra estació", ha assenyalat.

Tremosa ha demanat als catalans que el 25 de maig donin un missatge al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va dir que la consulta no era una demanda majoritària a Catalunya. "Diguem-li que volem, que existim, que volem ser i que omplirem les urnes perquè som una nació i volem ser un país normal", ha conclòs.

Per la seva part, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit que el 25 de maig, els partits contraris del dret a decidir a Madrid no esperen la derrota d'ICV, ERC, la CUP o el PSC, sinó que volen la derrota de CiU. "Desitgen que ens la fotem nosaltres, desitgen afeblir Catalunya i CiU", ha exclamat. "L'única manera d'afeblir les demandes de la societat catalana, del 80% que Rajoy menyspreava dimecres que volem votar, l'única manera d'afeblir la defensa d'aquesta voluntat passa per afeblir CiU", ha reblat.

També ha aprofitat per subratllar que no és Europa la culpable de les retallades, sinó que ho és el govern de l'Estat i també el tripartit que va governar Catalunya. És més, ha titllat d'"immoralitat" que qualsevol dirigent de PSC, ERC o ICV-EUiA encapçali una manifestació en contra de les retallades, perquè ells van formar part d'un govern que "va arruïnar el país".

En la mateixa línia, el candidat d'UDC, Francesc Gambús, ha advertit que una baixa participació permetria que PP i PSOE truquessin a Brussel·les per constatar que el procés català és "euroescèptic i divideix".