50 vaques pasturen a Portbou per mantenir neta una franja de prevenció d'incendis

La zona que s'ha desbrossat té 16,5 hectàrees

Un ramat d'unes 50 vaques pasturarà a la zona muntanyosa de Portbou per mantenir neta una franja de prevenció d'incendis que ara s'ha desbrossat. En total, s'han tret matolls en una franja de 16,5 hectàrees de la carena entre el coll de Belitres i el de la Farella. La franja de protecció ha de permetre frenar l'entrada d'incendis provinents de la Catalunya del Nord, que la tramuntana pot empènyer.

Des del 1972, a la zona ja hi ha hagut sis focs forestals. Com que la manca d'aigua fa que el bestiar ara no pugui estar-se massa hores a la carena, durant els propers mesos s'hi instal·laran dos abeuradors de 1.500 litres cadascun per a les vaques. Els treballs els fan 'la Caixa' i la Diputació de Girona. La franja que ara s'ha desbrossat es troba inclosa dins el pla de prevenció d'incendis forestals transfronterers a l'Albera i el Cap de Creus (Princalb). El document, que han redactat la Generalitat i l'estat francès, dibuixa aquesta zona sobre plànol com un punt estratègic per frenar focs i evitar que saltin la carena.

Durant els darrers anys, el Departament d'Agricultura ha netejat diverses zones incloses al pla. Ara, mitjançant el conveni entre la Diputació de Girona i l'Obra Social de 'la Caixa', se n'ha completada una altra. La franja, situada a la Muntanya Gran de Portbou, té 16,5 hectàrees. Es troba a cavall del coll dels Belitres i el de la Farella i s'han invertit 36.934,40 euros per netejar-la.

Mantenir neta de sotabosc aquesta àrea permetrà que hi hagi més opcions de frenar focs forestals que es declarin a la Catalunya del Nord, i que la tramuntana empenyi cap al sud. De fet, des del 1972, en aquesta zona ja hi ha hagut sis incendis.

Els treballs forestals els porten a terme treballadors de la fundació privada Altem (que vetlla per a la integració dels discapacitats). Ells són els qui estassen els matolls, poden les alzines i aclareixen els pins blancs (una espècie altament ignífuga). Els treballs per desbrossar la zona, però, respecten alguns arbusts característics de la zona -com l'olivereta i l'ullastre- i també deixen peus aïllats d'arbres de grans dimensions morts perquè beneficien la fauna salvatge del paratge.

50 vaques

Un cop desbrossada la franja, qui s'encarregarà de mantenir-la a ratlla serà un ramat de 50 vaques, que hi pasturaran amb freqüència. Aquest bestiar ja passeja per la zona, però la manca d'aigua fa que la intensitat de la pastura sigui menor de la desitjada. Els animals no poden estar-se massa hores a lloc i, a més, han de fer viatges llargs des del punt d'aigua més proper fins a arribar a la franja situada a la carena de Portbou.

Per aquest motiu, el projecte engegat per la Diputació i 'la Caixa' també instal·larà dos abeuradors al paratge. Durant la primavera se n'aixecaran dos de 1.500 litres amb boia (un a cada extrem de la franja que ara s'ha desbrossat).