El sector de la vaca de llet podria reduir les emissions de CO2

Ho afirma un estudi que fa referència al control de l'alimentació del bestiar

L'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i la Fundació Agroterritori han desenvolupat el projecte 'Anàlisi del Cicle de Vida i càlcul de la petjada de carboni de la producció de llet de vaca a Catalunya', que s'ha presentat aquest dijous a Vic. L'estudi s'ha desenvolupat entre el maig de 2013 i el mes de març d'aquest 2014 a tres explotacions ramaderes del país: a l'Alt Empordà, Osona i l'Alt Urgell, totes elles gestionades per cooperatives. El projecte va néixer amb l'objectiu de donar suport al sector de vaca de llet i amb la intenció d'oferir oportunitats de millora en l'eficiència energètica i en l'ús de recursos naturals.

Segons ha explicat l'autor de l'estudi, es tracta d'un estudi que pretén analitzar el cicle de vida i la petjada de carboni del sector lleter i incideix en la producció de llet a nivell de granges. Ignasi Ballús ha explicat que a nivell de Catalunya no existeixen estudis d'aquestes característiques i ha apuntat la necessitat d'ampliar-lo amb més explotacions en les futures edicions i també d'establir-ne una periodicitat per poder controlar les emissions de gasos i detectar l'eficiència de les mesures que es vagin adoptant a cada explotació.

Una de les conclusions principals de l'estudi és que l'alimentació és el factor que té major incidència sobre la petjada de carboni de la llet de vaca. Segons Ballús, "Entre el 50% i el 76% de la responsabilitat del total de les emissions de carboni rau en l'alimentació". En aquest sentit, l'autor de l'estudi ha explicat que en aquest camp és on els governs i els productors "tenen més marge per reduir la petjada de carboni".

Un altre dels factors que apunta l'estudi que poden ajudar a reduir les emissions de CO2 és una major producció lletera per cap de bestiar. Segons l'autor, "com més productiva sigui una explotació, la distribució de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle quedarà més repartida i, per tant, la petjada serà menor". L'estudi també intueix que les explotacions amb una base territorial més gran i que, per tant, tenen capacitat d'autoabastiment d'una part de l'alimentació, "afavoreixen a una petjada menor perquè no han de portar l'alimentació de fora".