Arribarà a judici les acusacions d'abusos sexuals de l'expresident de la Creu Roja de Banyoles

El jutge desestima l'arxivament de la causa

La causa oberta a l'expresident de la Creu Roja de Banyoles, Quim Homs, segueix el seu curs després que el Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona hagi ordenat no arxivar el cas i continuar endavant amb la tramitació per arribar a judici.

El jutge ha assumit íntegrament l'informe del fiscal on es considera que Homs podria haver comès tres delictes de prostitució de menors i continuats abusos sexuals, com també ha fet l'acusació particular. En el text, es relata com l'imputat s'hauria aprofitat de la seva condició de president de l'entitat durant el període 2007-2011, tot oferint als joves una feina així com regularitzar la seva situació, a canvi de deixar-se fer tocaments i mantenir relacions sexuals.

L'informe del fiscal, que el jutge ha assumit perquè veu indicis de delicte, recull que l'expresident i tresorer de la Creu Roja va aprofitar-se del càrrec per obligar menors immigrants a tenir relacions amb ell. Segons l'acusació pública, els abusos van tenir lloc entre els anys 2007 i 2011, quan Homs va escollir tres joves magribins "amb unes característiques concretes". Tots ells no tenien diners, estaven en situació irregular i no coneixien massa ningú al país.

El 2007, l'imputat va contactar amb dos d'aquests menors i el 2008, amb un altre. Tenien entre 16 i 17 anys. Segons recull el fiscal, Quim Homs els hi va dir que els aconseguiria papers a tots. A dos els va oferir feina a la Creu Roja i al tercer li va dir que l'ajudaria personalment perquè patia un problema de vista.

L'acusació subratlla que l'expresident va aprofitar la seva "prevalença" damunt els nois per obligar-los a mantenir relacions amb ell. "Els exigia deixar-se petonejar a la boca; dutxar-se amb ell, ensabonar-lo i fer-li massatges, dormir despullats i permetre que els toqués els genitals", recull l'informe del fiscal. A més, segons l'escrit, en alguna ocasió els menors també l'havien de masturbar.

Fins i tot, a les ambulàncies

L'acusació pública recull que els suposats abusos no només tenien lloc a casa de l'imputat, sinó també a les instal·lacions de la Creu Roja, al Club Natació Banyoles i -fins i tot- a dins de les ambulàncies de l'entitat. El fiscal subratlla que, des d'un inici, els menors van rebutjar aquestes conductes. Però quan s'hi resistien, aleshores Homs s'enfadava i "sense cap mena de subtilesa" els deia que si no s'hi avenien, perdrien la feina i no podrien regularitzar la situació.

Entre d'altres, l'acusació pública indica que l'expresident de la Creu Roja deia frases als joves com ara: "Mira, que jo us estimo molt, us ajudo a buscar feina, sense mi us morireu de gana" o bé "Al teu lloc n'hi ha cinquanta més, la porta és molt gran i si no t'agrada, fa baixada". Per això, el fiscal conclou que els joves es veien forçats a accedir a les peticions de l'imputat, que "s'aprofitava" de la seva posició per "satisfer la seva libido".

Per tot plegat, el fiscal conclou que l'actitud d'Homs pot ser constitutiva de tres delictes de prostitució de menors en concurs amb tres més continuats d'abusos sexuals i demana que s'obri judici. Ara, el Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona -que és qui porta el cas- fa seu l'informe del fiscal, rebutja arxivar l'afer i, a través d'una interlocutòria, ordena que tot tiri endavant per arribar a judici.

A més del jutjat, l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, també assumeix "íntegrament" el relat dels fets que fa el fiscal. A partir d'ara, fiscal i acusació particular tenen deu dies per presentar els seus escrits. La interlocutòria del jutjat gironí no és ferma i s'hi pot presentar recurs de reforma o apel·lació en un termini d'entre tres i cinc dies.