Passen a disposició judicial els setze detinguts per assalts violents al Baix Empordà

Els Mossos van sorprendre tres dels lladres 'in fraganti' a Platja d'Aro

Els setze detinguts en l'operatiu del Baix Empordà contra assalts violents han començat a passar a disposició judicial aquest matí. El Jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols prendrà declaració a una banda a qui els mossos atribueixen nombrosos robatoris perpetrats a la comarca i al sud del Gironès.

L'operatiu tanca una investigació que va arrancar la tardor passada i que va esclatar diumenge, quan els mossos van enxampar tres dels lladres quan anaven a cometre un assalt en una casa de Platja d'Aro. Els agents, que sabien el proper objectiu de la banda, estaven amagats dins l'habitatge amb la víctima. A dos els van detenir al moment i al tercer, que va fugir, el van atrapar ahir.

Violents

La banda d'assaltants desarticulada al Baix Empordà era molt violenta i no dubtava a ruixar amb benzina les víctimes o jugar amb elles a la ruleta russa per aconseguir diners i joies. Els Mossos d'Esquadra donen per desarticulada l'organització criminal a qui atribueixen fins a 30 assalts i robatoris. En set casos van agredir les víctimes i en tres dels robatoris en van abusar sexualment. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha detallat que el grup estava perfectament "jerarquitzat" i que cadascun dels seus membres tenia un rol definit. Els setze detinguts tenen entre 25 i 40 anys. Entre ells hi ha el líder de la banda, els lladres que actuaven sota les seves ordres i fins a quatre confidents. L'operatiu policial que ha permès desarticular la banda culmina set mesos d'investigació dels Mossos d'Esquadra. Qui comandava el grup era un noi marroquí de 25 anys. Entre ell i un seu subordinat -un home de 36 anys- planificaven els robatoris i buscaven els lladres que els portaven a terme. Per escollir els objectius, comptaven amb l'ajuda de quatre confidents (entre els quals hi ha dos jardiners i una dona de neteja).

El conseller d'Interior ha assegurat que es tractava d'una banda "molt professional i jerarquitzada", on cadascun dels seus membres tenia clar el rol que li tocava assumir. Tant és així que quan el cap de la banda i el seu subordinat eren de viatge al Marroc, la resta no actuaven i es dedicaven només a seguir recollint informació sobre possibles noves víctimes.

Per aconseguir el seu objectiu, els lladres no dubtaven a recórrer a la violència. En un principi, anaven armats amb pedres i pals (i fins i tot, es tapaven el rostre amb roba interior). Però amb el pas del temps, es van especialitzar i cometien els assalts amb pistoles (encara que evitaven portar-ne perquè no els enxampessin en controls policials).

De fet, el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona, l'inspector Josep de Monteys, assegura que en molts casos als lladres "no els calien armes". Quan entraven a les cases, ho solien fer en grup i escollien a consciència les víctimes (persones vulnerables o d'edat avançada). Les lligaven, les atonyinaven i, fins i tot, arribaven a agredir-les sexualment. A tres víctimes les van agredir sexualment i a set més, les van estomacar.

Campllong, Matadepera i Santa Cristina d'Aro


Els Mossos d'Esquadra relacionen la banda amb una trentena de robatoris, quatre dels quals són temptatives. La majoria dels delictes comesos pels setze detinguts són assalts violents, tot i que els lladres també van entrar a robar en una desena d'habitatges aprofitant que els seus propietaris no hi eren.

En alguns dels assalts, a més d'actuar amb violència, el grup no dubtava a fer servir mètodes més cruels. De fet, en dos dels casos, a Campllong (Gironès) i a Matadepera (Vallès Occidental) els lladres van ruixar les víctimes amb gasoil i van amenaçar amb calar-los foc per atemorir-les. I en un altre a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà), els assaltants van entrar a casa d'uns jubilats anglesos, on van jugar a la ruleta russa amb la dona, apuntant-li al cap amb un revòlver.

La banda desarticulada centrava el seu radi d'operació a la zona de la Costa Brava Centre. De fet, més de la meitat de la vintena d'assalts que se'ls atribueixen els van cometre en aquesta zona del Baix Empordà. En concret, vuit a Platja d'Aro; tres, a Santa Cristina d'Aro i dos, a Calonge.

Tot i això, el grup també feia incursions en altres zones, sobretot al sud del Gironès. La llista d'assalts que se'ls imputen es completen amb dos a Cassà de la Selva, dos a Llagostera, un a Vilobí d'Onyar i els dos de Campllong i Matadepera.

Atrapats 'in fraganti'

La vintena de violents comesos per la banda criminal es remunten fins a tres anys enrere. El primer dels assalts amb què els mossos els relacionen va ser el 2011. A partir d'aquí, l'activitat criminal del grup va anar en augment (quatre casos el 2012 i onze només durant el 2013). Aquest any, els agents impliquen el grup amb quatre temptatives d'assalts violents, que no van arribar a dur a terme.

Precisament, el darrer d'aquests casos va ser el que va permetre atrapar part dels lladres 'in fraganti'. Diumenge, tres d'ells van entrar en un habitatge de la urbanització Mas Nou de Platja d'Aro. Els mossos, que ja havien descobert quin era el pròxim objectiu del grup, els esperaven amagats dins la casa i repartits pel jardí.

Quan els lladres van entrar i estaven a punt d'agredir la propietària, els agents van sortir i en van poder detenir a dos d'ells. El tercer es va escapar i va estar-se dos dies emboscat, però els agents l'han pogut enxampar aquesta passada matinada.

En total, l'operatiu policial -amb epicentre a Sant Feliu de Guíxols- s'ha saldat amb setze detinguts. Tots són homes de procedència marroquina menys una dona d'origen belga, que és la dona de fer feines que actuava de confident. El seu marit era un dels jardiners que també aportava informació a la banda. Tots dos havien treballat anteriorment a algunes de les cases que havien assaltat. La majoria d'ells es trobaven en situació legal a Catalunya i no tenien antecedents, cosa que ha dificultat la seva identificació i detenció.

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, ha destacat que l'operació és el resultat d'una intensa tasca d'investigació contra un tipus de delicte que més alarma social genera. Belenguer desitja que els detinguts ingressin a presó, perquè tothom "pugui dormir més tranquil". 

Inviable que es refaci


El conseller d'Interior ha precisat que "és absolutament inviable" que la banda es refaci com a grup criminal perquè s'ha aconseguit decapitar-la. Tot i això, l'operació no es dóna per tancada i no es descarten més detencions d'alguns sospitosos que tenen identificats (que han fugit a l'estranger). Els mossos han batejat l'operació amb el nom de 'Pinyataires', perquè els integrants de la banda fingien recollir pinyes al bosc per apropar-se als habitatges i planificar els assalts.

Ramon Espadaler també ha precisat que cap dels detinguts hauria participat en l'assalt que va acabar amb la vida de l'empresari i president de la patronal Jordi Comas. L'empresari va morir asfixiat quan uns lladres van entrar al seu xalet de Platja d'Aro el novembre del 2012.

La policia no abaixa la guàrdia

El conseller d'Interior s'ha felicitat del resultat de la investigació policial però ha dit que no abaixen la guàrdia. De fet, el Pla Operatiu d'Habitatges que els Mossos d'Esquadra van activar per reforçar la seguretat a la zona el 22 de gener del 2013 continuarà vigent. "No abaixarem la guàrdia, avui podem explicar un èxit policial però seguirem treballant", ha manifestat el conseller. 

Segons dades facilitades pel comissari Joaquim Belenguer, des del gener del 2013 fins al març del 2014 els agents dels mossos han fet un total de 177.311 hores de prevenció dins aquest pla especial contra els assalts, s'han fet 19.492 controls i s'han identificat 36.995 persones. 
A banda dels casos relacionats amb la banda desarticulada, durant el primer quadrimestre del 2014 s'han registrat set robatoris violents, davant dels 19 que es van registrar durant el mateix període de l'any passat. Belenguer també ha destacat que cada vegada els lladres actuen amb menys violència i que esperen que després de la desarticulació d'aquesta banda el nombre de casos vagi a la baixa.