El Festival Castell de Peralada amplia la presència al territori

Realitzarà concerts i exposicions a Girona i a tres ciutats de l'Alt Empordà

El Festival Castell de Peralada continua amb la política de buscar complicitats al territori per obrir-se a nous públic. Aquest dimarts s'ha presentat la programació 'off' del certamen que es farà a Girona i a Figueres i per primer cop també a Roses i a l'Escala. El director del festival, Oriol Aguilà, ha subratllat la necessitat d'"unir les marques" per ampliar el ressò d'aquesta programació.

Un bon exemple és el de la ciutat de Girona, que per tercer any consecutiu participa en el que s'ha anomenat 'El Festival al territori'. Serà el dia 11 de maig, coincidint amb la celebració de les Jornades Europees de l'òpera i dins el marc 'Girona, temps de Flors'. Amb la idea d'acostar la lírica a tots els gèneres, s'han programat quatre recitals a la plaça del Vi. Un any més el pati de l'Ajuntament també es guarnirà amb motiu del festival amb la representació del cor que ha cedit l'artista Joana Vasconcelos.

Així mateix, del 19 de maig al 2 de juny es podrà veure a l'exposició fotogràfica 'Emocions' del fotògraf de Salt Eddy Kelele amb un recull del que han viscut els artistes participants al certamen. Aquesta mostra, ja s'ha pogut veure a Peralada, Figueres i al Palau Robert de Barcelona, on la van visitar més de 80.000 persones.

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha agraït la bona disposició del festival a treballar plegats i ha definit de "maridatge molt interessant" aquesta unió entre Girona i el Festival Castell de Peralada per avançar cap a una capitalitat cultural de la mà d'un certamen que és de referència a nivell internacional. "Ens interessa i ens atrau allò que feu a Peralada", ha dit l'alcalde, que ha afegit que "sumant tots els esforços i les marques com Costa Brava, Peralada i Girona, el territori és una potència cultural de primer nivell".

La música i la dansa també arriben a altres ciutats de l'Empordà

Figueres repetirà l'experiència de l'any passat, que va acollir l'estrena de l'obra 'La Pell eixorca' al Teatre El Jardí amb motiu de l'Any Espriu, i enguany col·laborarà amb el festival amb la II Setmana de les Joves Orquestres. Es farà un 'stage' d'orquestres com ara la Jove Orquestra Nacional de Catalunya o el Grup de Cambra de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, entre d'altres, per acostar la música als ciutadans.

Per primer cop, l'Escala també s'ha sumat a la programació off de Peralada amb el festival PortalBlau. Concretament, s'ha programat per al dia 1 d'agost el concert 'La música del Noucentisme' amb la Simfònica de Cobra i Corda de Catalunya dirigida per Francesc Cassú que inclou peces com 'Sirenes' d'Albert Guinovart o 'Sant Martí del Canigó' de Pau Casals.

Finalment, la vila de Roses se suma a les activitats programades amb l'exposició 'Festival Castell de Peralada en Dansa' del fotògraf Josep Aznar durant tot l'agost a la Ciutadella. Prèviament, a partir del 14 de maig, la mosta es podrà visitar al Palau Robert de Barcelona.

El director del festival, Oriol Aguilà, ha aprofitat l'acte celebrat al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona per repassar el cartell de la 28a edició que es farà de l'11 de juliol al 16 d'agost i on destaquen noms com Sara Baras, Jonas Kaufmann, Gerard Depardieu, Gloria Gaynor i Josep Maria Flotats. El festival reivindica la dansa i l'òpera com els seus gèneres insígnia i estrenarà una nova producció d''Andrea Chénier', de Giordano, amb un trio de veus de pes i amb l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, i acollirà l'estrena de l'òpera contemporània 'Flaubert&Voltaire', de Philippe Fénelon. A més, Jonas Kaufman, Piotr Beczala i Marcelo Álvarez oferiran recitals operístics. En dansa destaca l'English National Ballet de Tamara Rojo, en el 30è aniversari de la visita Rudolf Nureyev a Peralada.

En la presentació, també s'ha comptat amb el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i de la presidenta del Festival Castell de Peralada, Carmen Mateu de Suqué.