Catalunya contra el Càncer no dóna l'abast

El descens de socis i l'increment d'afectats han generat llista d'espera en alguns dels programes de l'entitat

"Tenim més demanda, però no podem donar sortida a tot", ha afirmat la presidenta de l'AECC-Catalunya contra el Càncer a Girona, Pilar Cort. Segons ha explicat, la crisi econòmica ha provocat que les persones a qui diagnostiquen la malaltia tinguin més necessitats. Per exemple, necessiten atenció psicològica, o ajuda per comprar menjar i portar un dieta equilibrada o perruques per als pacients que perden el cabell amb el tractament de quimioteràpia.

Cort ha detallat que "mai abans" havien tingut llista d'espera en els programes que ofereixen, però la situació ha canviat en els dos darrers anys. Els cinc psicòlegs que l'AECC-Catalunya contra el Càncer tenen una llista d'espera d'entre dues i tres setmanes. "Això no vol dir que si detectem una situació molt greu no es pugui cobrir", ha explicat. De fet, durant el 2013, l'entitat ha atès 1.560 persones a les comarques gironines, 605 de les quals en el programa d'atenció psicològica.

A l'augment de les peticions d'ajuda s'hi ha de sumar que ha baixat el nombre de socis que mensualment fan aportacions econòmiques. Si l'any 2009 n'hi havia 3.000 que cada mes donaven imports de diferents quantitats, actualment són la meitat, uns 1.500. segons Cort, els socis que es donen de baixa ho fan perquè han perdut la feina i tenen recursos econòmics per continuar donant diners.

Una altra font de finançament per a l'AECC-Catalunya contra el Càncer és la postulació, quan els voluntaris surten al carrer per recollir diners per a l'any. A Girona, serà el 10 de maig, coincidint amb Girona, Temps de Flors. Segons ha detallat Cort, les postulacions sempre recapten més o menys el mateix import, uns 42.000 euros.

L'AECC-Catalunya contra el Càncer destina un 15% del total del seu pressupost a finançar projectes de recerca i investigació per desenvolupar tractaments més eficaços i millorar la detecció precoç. L'entitat inverteix a Catalunya més de 10 MEUR (milions d'euros) a investigació, que serveixen per desenvolupar 21 projectes contra el càncer i financen el salari de 98 investigacions del camp de l'oncologia.

El director de l'Institut d'investigació Biomèdica (IdiBGi), Albert Barberà, ha afirmat que aquests diners són essencials per desenvolupar, per exemple, assajos clínics independents i impulsar tot tipus de recerca; tant bàsica com clínica i epidemiològica. Segons Barberà, Catalunya s'està convertint en un pol en recerca oncològica i ho vincula a l'ajuda d'entitats com l'AECC-Catalunya contra el Càncer.