Can Prat de Porqueres, un model d'èxit

Atén 114 usuaris des de l'obertura el 2012, dels quals un 30% aconsegueix rehabilitar-se

La comunitat terapèutica Can Prat que va obrir portes l'any 2012 en un reconvertit hotel de quatre estrelles ha atès un total de 114 usuaris. Un 30% d'ells ha aconseguit rehabilitar-se de la dependència de substàncies com ara la droga, l'alcohol o el joc. Una altra dada destacable és que la meitat dels que van abandonar la teràpia, un 15%, estan a mans de professionals per seguir el procés de rehabilitació.

Aquest centre està gestionat pel grup ATRA, especialitzat en serveis de tractament comunitari de la salut, i compta amb un equip de 12 professionals, entre psicòlegs, terapeutes i fisioterapeuta. El perfil dels residents és molt variat, des d'universitaris, persones amb estudis bàsics o empresaris. Aquesta és una "escola de vida" , segons els seus impulsors. Els usuaris que viuen a Can Prat fan les tasques i rutines diàries, com és ocupar-se de la seva higiene, netejar la casa, cuinar o fer la bugada.

Tenen el dia molt ocupat i un ajustat programa de seguiment de l'equip de professionals -psicòlegs, psiquiatra, fisioterapeuta, infermera, educadors socials i monitors- que van corregint i seguint els seus passos cap a una vida sense dependències. Es dóna el cas que l'edifici on viuen havia estat un hotel de quatre estrelles amb luxe i confort, que el grup ATRA, que gestiona diferents projectes socials a Catalunya, ha readaptat en funció de les necessitats. El jacuzzi ha desaparegut però s'ha mantingut la piscina, de petites dimensions, on a l'estiu poden fer activitats.

El centre funciona com a una comunitat terapèutica on 20 residents conviuen amb els altres membres durant les 24 hores del dia i amb la possibilitat de fer alguna sortida un cop el tractament està ben encarrilat. La seva entrada és voluntària i es fa des de la derivació dels Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) de la xarxa pública de drogodependències de Catalunya.

El perfil és de persones majors de 18 anys amb un problema d'addicció, la majoria crònica, amb o sense una malaltia psiquiàtrica, sempre i quan aquesta estigui compensada perquè el que es treballa és la conducta addictiva. Segons explica un dels directors executius del grup ATRA, Joan-Artur Sales, la rehabilitació se centra en la conducta i no pas en la substància. "La dependència es dóna en aquelles persones que no han après a aguantar el seu malestar i patiment i el que fan és eliminar-lo de forma ràpida i amb una cosa externa, com ara una droga, el joc, una relació o una secta". I afegeix que alguns usuaris no han viscut una adolescència o una joventut que els permetés créixer i desenvolupar-se com a persones autònomes. Fer créixer la seva autoestima i seguretat és un dels grans reptes, segons els experts.

Una teràpia molt intensa d'uns 7 mesos de durada

La comunitat terapèutica és una intervenció intensiva, multidisciplinària, pensada per a la rehabilitació integral de la persona. Es treballen les conductes, les habilitats i el maneig de situacions diàries per trencar amb el comportament anterior i buscar noves maneres de pensar i comportar-se a través de teràpies individuals i en grup. Arteràpia, ioga, pilates i teatre són algunes de les activitats incloses al programa.

També se'ls ensenya a gestionar la seva economia domèstica amb la paga mensual que se'ls ingressa. "Al centre no tenen diners però han de calcular i portar un compte exhaustiu del que es gasten perquè aprenguin també a prioritzar; anoten en una llibreta tot el que gasten i els ha de quadrar", explica Mercè Cervantes, l'altra directora executiva del grup.

Un 35% aconsegueixen l'alta terapèutica

Des que el 2012 es va obrir el centre, han passat un total de 114 usuaris. L'any 2013, van tenir 66 persones, de les quals 44 eren homes i 22, dones. D'aquest total, un 35% van assolir l'alta terapèutica -una mitjana del 30% en els dos anys-, és a dir que van aconseguir rehabilitar-se en una estada de 7,3 mesos de mitjana. Destaca també que un 37% va demanar deixar la teràpia. La dada positiva, però, és que la meitat d'ells han continuat treballant per a la seva rehabilitació, un fet molt destacat si es té en compte que sovint són persones d'una llarga trajectòria de recaigudes. Per contra, un 24% van ser cessats per incompliment de les normes que s'han de seguir durant la seva estada i un 4% ho van fer per una força major com ara un problema de salut.

Els responsables del centre subratllen que per mesurar l'èxit de la teràpia caldria fer un balanç dels pròxims 10 o 15 anys i recorden que ells només han fet una part de la feina ja que els residents han passat per les mans de diferents professionals per seguir avançant en la direcció correcta.

El perfil és molt variat. La mitjana d'edat se situa en uns 35 anys però hi poden haver joves de 18 anys, alguns enganxats pel mal ús de les xarxes socials. L'entorn familiar també és molt variable i no s'ajusta només a una família desestructurada i de classe baixa. "Hem tingut universitaris, metges, advocats i empresaris d'èxit", detalla Cervantes, que lamenta que encara ara la figura del drogodependent està molt "estigmatitzada".

Una obertura amb polèmica ja superada

L'hotel pertany al grup ATRA que va comprar-lo a l'anterior propietari, que va apostar per aquest projecte social. La seva obertura va generar reticències entra els veïns de la zona de Mata, on es troba el centre, que després es van superar un cop van conèixer el seu treball. "Estem contents perquè el programa està consolidat i ens sentim integrats en l'entorn", assenyala Sales. Agraeixen també la bona disposició de l'Ajuntament que va facilitar la seva implantació al territori.

Queda pendent consolidar el tema del finançament. La Generalitat es va comprometre a pagar el total de les places però en realitat només ha pogut arribar a una tercera part. La resta s'assumeix des del copagament dels usuaris -paguen en funció de la seva capacitat- i l'aportació del grup ATRA que redistribueix els recursos propis per ajustar el pressupost. "Sigui com sigui, però, tirarem endavant perquè creiem en aquest projecte", conclou Sales. El centre té llista d'espera d'usuaris.