Onze hospitals tracten l'ictus per videoconferència

Busquen atendre el malalt en el menor temps possible

Onze hospitals comarcals catalans tracten els ictus a través d'un sistema de videoconferència connectat a equips d'especialistes en neurologia vascular. El Codi Ictus és el protocol que busca atendre el malalt en el menor temps possible per reduir la mortalitat o les seqüeles.

El codi involucra centres comarcals d'arreu del país que poden atendre més ràpid pacients que pateixen una trombosi en llocs allunyats dels catorze hospitals de referència. Els darrers en incorporar-se al 'Teleictus' són els hospitals de Móra d'Ebre i la Seu d'Urgell. El director del pla director de la malaltia vascular cerebral, el doctor Miquel Gallofré, ha assegurat que encara hi ha marge per millorar la detecció precoç.

El Codi Ictus és el protocol que té com a objectiu escurçar al màxim el temps d'atenció als pacients que pateixin una trombosi. El protocol involucra tot el sistema sanitari: els Centres d'Atenció Primària (CAP), el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), hospitals comarcals, hospitals de referència i centres altament especialitzats. El director del pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut, Miquel Gallofré, ha explicat que com més aviat s'atén el pacient d'ictus més part del cervell es pot preservar. Per això, l'atenció precoç és essencial per reduir les morts per ictus o les seqüeles greus.

L'atenció immediata a pacients que se sospita que pateixen un ictus implica catorze hospitals de referència, cinc dels quals també anomenats terciaris o altament especialitzats, repartits arreu de Catalunya. Tot i això, hi ha algunes comarques més aïllades d'alguns d'aquests centres que dificultaven atendre el pacient amb la mateixa rapidesa. Per això, el pla director ha involucrat en la xarxa d'atenció aguda a pacients amb ictus hospitals comarcals, amb capacitat per oferir el tractament i que estan connectats amb el seu hospital de referència i amb una guàrdia central amb especialistes en neurologia.

Gallofré ha detallat que donen pràcticament per completada la xarxa d'hospitals comarcals connectats al 'Teleictus' amb la inclusió dels hospitals de Móra d'Ebre i de la Seu d'Urgell. A banda d'aquests dos centres, també hi ha els hospitals de Vic, Granollers, Mataró, Tremp, Figueres, Palamós, Vilafranca de Penedès i Igualada. "Ens quedarien algunes possibilitats com Mollet, Calella o Blanes", ha afirmat Gallofré que ara per ara descarta continuar ampliant el 'Teleictus'. "Als hospitals comarcals que no hi ha teleictus, el pacient no hi va, va directament al centre de referència", ha explicat el director.

El 'Ràpid'

El director del pla director de la malaltia vascular cerebral ha afirmat que encara hi ha molt marge de millora en la detecció precoç de la malaltia perquè sovint els ciutadans no saben identificar que es troben davant un possible ictus i no reaccionen a temps a l'hora d'avisar els serveis d'emergències. Per això, detalla que cal fer pedagogia ciutadana perquè tota la població sàpiga fer "el ràpid". Es tracta d'una forma senzilla de poder identificar una possible feridura: La 'R' és fer riure la persona per veure si torça la boca, la 'A' demanar-li que aixequi el braç per comprovar si pot, la 'P' avaluar si pot parlar. Si tot això passa, és possible trobar-se davant la 'I', un ictus, per això cal passar a la 'D', trucar de pressa per activar el protocol.

Quasi la meitat dels catalans que pateixen un ictus ingressen als hospitals després d'activar el Codi Ictus. Segons Gallofré, això indica que encara hi ha moltes trombosis que no es detecten de forma precoç. L'objectiu fins al 2015 és aconseguir que el Codi s'activi en 1.000 ocasions més que durant el 2012, quan es va activar a tot Catalunya unes 4.500 vegades.