Clam contra el tancament de Torraspapel al Primer de Maig a Girona

Unes 2.500 persones recorren els carrers de la ciutat en dues manifestacions

L'anunci de tancament de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter (Gironès) que deixarà 132 treballadors al carrer ha centrat el Primer de Maig a Girona.

El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, ha afirmat que aprofitaran els 20 dies de negociacions que s'obren ara per buscar alternatives que facin viable la planta de Sarrià però la secretària general d'UGT, Dolors Bassa, creu que darrere el tancament hi ha una "deslocalització encoberta" perquè durant anys l'empresa no ha invertit en aquestes instal·lacions però sí en d'altres.

Aquest dijous, unes 2.500 persones han recorregut Girona en dues manifestacions; una convocada pels sindicats majoritaris i la segona per moviments anticapitalistes.

La direcció de l'empresa va comunicar dimecres al matí al comitè d'empresa que iniciava els tràmits per presentar un ERO d'extinció per a tota la plantilla de Torrespapel de Sarrià de Ter perquè tancarà la fàbrica. L'anunci, fet 24 hores abans del Primer de Maig, ha convertit el dia del treballador d'aquest any a Girona en un clam reclamant que es busquin alternatives per evitar que la plantilla de 132 treballadors es quedi sense feina.

"Creiem que és una tapadora d'una deslocalització a altres zones, per tant, estem totalment en contra de que es tanqui", ha afirmat la secretària general d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, que apunta que l'empresa justifica ara que hi ha pèrdues després d'anys "deslocalitzant la inversió". "Fa temps que ho estàvem veient venir, que vèiem que hi havia alguna cosa subterrània", ha criticat Bassa.

Tot i això, tant sindicats, com comitè d'empresa, treballadors i administracions s'ha compromès a intentar trobar opcions perquè el centre de treball de Sarrià de Ter sigui viable i evitar que tanqui.

"Tot just ara estem analitzant la informació que ens ha passat l'empresa i aquests 20 dies de negociacions que fixa el nostre conveni serviran per donar alternatives i evitar que el cessament de l'activitat sigui definitiu", ha afirmat el president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, que diu que ara per ara no hi ha cap mesura sobre la taula i que l'empresa tampoc ha ofert que la planta de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) pugui absorbir part dels treballadors que hi ha a Sarrià.

L'alcalde del municipi, Roger Torrent, ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat per anar tots a la una a l'hora de buscar solucions. De moment, a nivell municipal, Sarrià de Ter ja ha fet algunes propostes com ara exempcions fiscals per reduir la pressió a l'empresa. Torrent ha assegurat que l'anunci de tancament ha estat "un cop molt dur" per a Sarrià perquè l'empresa ha estat durant 70 anys "el motor econòmic i social del municipi" i és l'ocupació de moltes famílies de la població.

Rebuig a les polítiques d'austeritat

A Girona, aquest Primer de Maig hi ha hagut dues manifestacions que han sortit a la mateixa hora de dos llocs diferents. La convocada pels sindicats majoritaris ha comptat amb 2.000 persones que a les 12 del migdia han sortit de la plaça Independència i han recorregut Jaume I fins davant la delegació del Govern i, després, ha creuat la plaça Catalunya per acabar llegint el manifest a la plaça del Vi.

En els parlaments, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, ha instat tots els assistents a mostrar el rebuig a les polítiques d'austeritat, amb epicentre a Brussel·les, assistint massivament a votar a les eleccions europees del 25-M contra aquells candidats que representin les retallades en serveis socials.

L'altra manifestació ha sortit a les 12 del migdia del Punt de Trobada de la Rambla. A la manifestació hi han participat moviments ciutadans com No a la MAT o la PAH i també moviments, sindicats i partits anticapitalistes.