Terricabras (ERC) demana a Navarro no crispar més l'ambient

El candidat d'ERC a les europees ho qualifica d'un "succés" lamentable i no pas un tema polític

ERC no veu amb bons ulls que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, continuï referint-se a al cop de puny que li va donar una dona diumenge passat mentre assistia a una celebració familiar com a un acte polític. De fet, el mateix líder socialista va vincular l'agressió al clima que hi ha pel debat sobiranista. Aquest dimarts, en una entrevista a TVE, ha insistit que la crispació lluny de desaparèixer va en augment. En el seu discurs, Navarro també ha culpat directament als responsables polítics d'altres partits i governs, com ara Mas i Rajoy, d'alimentar aquest ambient "enrarit" i ha demanat abordar el tema tot baixant la tensió per després poder obrir un procés de diàleg.

Amb aquestes noves declaracions, ERC creu que s'està produint l'efecte contrari. "Inflar la bola no ens sembla que sigui la millor manera de descrispar l'ambient", ha assenyalat el candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, que ha tornat a lamentat l'agressió tot dient que cal situar-ho a allò que és, un succés però no pas un tema polític. I ha afegit que és Navarro qui ha volgut situar-ho al nivell polític i qui ara està contribuint a crispar més l'ambient, un fet que Terricabras no està disposat a fer. "És una agressió i prou", ha reblat el candidat d'ERC.

Navarro també ha acusat aquest matí a CiU, ERC i ICV de "posar peròs" a la condemna de l'agressió i acabar "convertint la víctima en sospitós".

Les eleccions europees "afecten" al futur de Catalunya

El cap de llista d'ERC als comicis europeus ha defensat la necessitat que el ciutadà entengui la importància d'aquestes eleccions, ja que el que passa a Europa "afecta i cada dia més". Així, ha assenyalat que el 70% de les activitats quotidianes estan marcades per directives europees, com ara l'educació o el transport, i que per això cal participar a les properes eleccions per "canviar el rumb" d'Europa per a les noves generacions. Un projecte, ha dit, que anteriorment havia estat molt més "humanista" i preocupat per canviar les relacions entre els pobles i no tant centrat en les polítiques econòmiques. "Volem una Europa a favor de les persones", ha afegit.

Pel que fa al debat de si Catalunya quedaria fora de la UE en cas que es proclamés la independència, Terricabras insisteix que no hi ha mecanismes automàtics ni cap tractat europeu que ho contempli. Al seu entendre, "és com un divorci; marxo de casa perquè no resisteixo més i fins que el jutge no determina que estic divorciat, encara estic casat". I per tant, es tracta d'una "pura negociació política" d'un procés on s'hauran "d'arreglar els papers".

Terricabras també ha vinculat el supòsit que Catalunya i Escòcia fossin independents amb l'interès que tindria la UE a que es quedessin. "No és pensable que a Ucraïna li diguin entra entra i a Catalunya i a Escòcia, marxa marxa", ha apuntat el cap de llista d'ERC, entre altres coses perquè seria una "insensatesa" que Europa apostés per quedar-se amb una "Espanya deficitària" i no a una Catalunya que té una "economia sanejada" .

Per això, ha subratllat que els ciutadans "no han de patir" per aquesta qüestió sinó que han de voler poder "votar", atès que es un dret democràtic fonamental, per crear un país "nou i millor".

Ho ha dit durant la presentació de la candidatura de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) amb Andreu Criquet al capdavant. L'acte ha consistit en un esmorzar al claustre de la Facultat de Lletres de la UdG. Sota el lema "Reiniciem Europa", Criquet ha reivindicat la necessitat de fer una Europa per a la ciutadania, centrada en el "desenvolupament i el treball" i no pas en "ajudar a la banca i a determinades classes".