El PSC de Girona finalment no farà congrés extraordinari

No volen barrejar les europees i les municipals amb "guerres internes"

Les posicions dins el PSC de Girona s'allunyen cada cop més. La comissió executiva del partit al territori ha donat avui cop de porta a convocar un congrés extraordinari després de les deu dimissions en bloc (entre elles, la del president Joaquim Nadal). Els arguments: que no es donen els requisits que obliguin a fer-lo, que aquesta tampoc seria la solució per resoldre el conflicte i que, ara, davant la proximitat de les eleccions europees i municipals no és, en cap cas, el moment.

"La militància no entendria que estiguéssim embrancats en guerres internes quan hem d'afrontar les europees i escollir candidats per a les municipals", ha assegurat el primer secretari del partit, Juli Fernández. I hi ha afegit: "Per tant, ara per ara, el partit descarta convocar un congrés extraordinari".

La reunió de l'executiva ha volgut donar una imatge d'unitat i intentar reconduir la situació interna que viu el PSC gironí. Fernández no s'ha cansat d'assegurar que buscarà "diàleg" amb els dissidents, però també ha admès que, ara per ara, això es fa difícil. "No sóc optimista, perquè la comunicació amb ells és pràcticament nul·la", ha dit el primer secretari gironí.

"Tot depèn de cada part"

Fins i tot, i per primer cop, Juli Fernández no ha descartat que hi pugui haver escissió. "Voldria pensar que no, però tot depèn del què hi posi cada part", ha precisat, deixant entreveure que les postures s'han enrocat.

Tot i veure-ho negre, però, el primer secretari també ha dit que no deixarà de treballar per trobar "punts de connexió i diàleg" amb els dimissionaris. I hi ha afegit una frase paradigmàtica del què s'ha trobat d'ençà que va assumir el càrrec: "Porto dos anys essent primer secretari, i no he tingut ni deu dies de normalitat".

En referència a Pia Bosch, el primer secretari ha deixat en mans del grup a la Diputació de Girona decidir si continua o no com a portaveu. Fernández ha admès que se'n parlarà dins el PSC gironí, però que l'última paraula correspon als alcaldes i regidors que representen els socialistes a l'ens supramunicipal.

La reunió, en quatre punts

La comissió executiva del PSC a les comarques gironines la formen ara 25 membres. A la trobada d'avui, entre d'altres, hi han assistit el diputat al Congrés Àlex Sáez, l'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol; el de Blanes, Josep Marigó o el secretari d'organització Marc Lamuà.

Tots ells han aprovat un document, centrat en quatre punts, que compta amb l'aval majoritari de l'executiva. D'entrada, l'escrit reitera la voluntat del PSC gironí de centrar-se en les europees i en escollir candidats per a les municipals (incloent les primàries de Girona, que se celebrarien a finals de juny o principis de juliol).

El document també referma el compromís dels socialistes gironins envers el dret a decidir. I en aquest punt, el partit reclama a la direcció nacional que faci "un pas més" i recolzi la Llei de Consultes al Parlament, per permetre que hi hagi referèndum el proper 9 de novembre. Això sí, emmarcat dins la legalitat.

L'escrit també fa una crida als càrrecs electes i la militància a fer pinya per "evitar disputes" i reitera la voluntat de "diàleg" amb els dissidents. Per últim, el document fa una clara referència al fins ara president del partit a Girona.

"Lamentem profundament l'allunyament de Joaquim Nadal, que ha estat una persona d'una rellevància cabdal en la política gironina i catalana, i el de la resta de nou dimissionaris", recull l'escrit. I conclou: "Ara, s'obre un període de debat amb els òrgans corresponents i el conjunt de la militància".