Neix a Banyoles el Gartstròmia, una fira que fusiona l'art amb la cuina

Es farà el 24 i 25 de maig en més de vint espais repartits per la ciutat

Banyoles celebrarà durant l'últim cap de setmana de maig el Gartstròmia, una fira que vol ser un punt de trobada entre la creació artística i la gastronomia. La primera edició transcorrerà en més de vint espais repartits per Banyoles, amb la plaça Major i la plaça de la Font com a eixos centrals, on hi haurà la mostra i venda de productes.

També s'ha ideat un itinerari gastronòmic i artístic per diferents restaurants que acolliran exposicions i al mateix temps es podran tastar plats elaborats expressament per l'ocasió. En total hi ha una setantena de persones implicades, entre artistes, productors i restauradors. El pròleg del programa anirà a càrrec del gastrònom Jaume Fàbrega.

Serà una fira que constarà principalment de cinc elements: un espai de mostra i venda de productes, un espai de degustació de productes gastronòmics de Banyoles i del Pla de l'Estany, una ruta d'espais de restauració on diferents restaurants que participen a la fira oferiran propostes creatives a la cuina al costat de diferents obres artístiques, un espai de tallers, i les exposicions.

L'espai de mostra i venda de productes s'articularà principalment a la plaça Major i comptarà amb 25 parades de 21 productors i artistes de Banyoles i del Pla de l'Estany amb productes com ara la mel, el pa, els formatges, vins i caves. Hi haurà una vela al mig de la plaça on es podran degustar tapes amb una prèvia adquisició de tiquets.

L'altra vessant important és un itinerari gastronòmic i artístic per diferents restaurants i establiments de la ciutat que han volgut participar de la proposta, acollint exposicions dins del seus establiments i també tot elaborant plats per a l'ocasió. A més de les exposicions, també hi haurà un espai on es duran a terme diversos tallers a la vela de la plaça Major i cuina en directe de la mà del gastònom i cuiner Pep Nogué i els seus col·laboradors. Nogué ha explicat  vol ser una fira "autèntica" on es respectarà el producte i on per primer cop s'uniran cuiners i artistes.

Per la seva banda, la regidora de Fires i Promoció econòmica de Banyoles, Joana Vilà, ha explicat que els objectius del Gartstròmia són "donar a conèixer i promoure la gastronomia local i comarcal i la producció artística, i demostrar que són dos àmbits de cultura amb gran potencial i perfectament compatibles". La regidora ha destacat que "és la primera vegada que s'endega una iniciativa d'aquestes característiques a Banyoles i que ha demostrat una gran capacitat d'aglutinar branques creatives en un mateix esdeveniment comú, creant sinergies entre elles i aconseguint una programació completa i variada".

Gartstròmia està organitzat per l'Ajuntament de Banyoles, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Ministeri de Treball i Seguretat social i el Fons social europeu.