Banyoles celebrarà durant l'últim cap de setmana de maig el Gartstròmia, una fira que vol ser un punt de trobada entre la creació artística i la gastronomia. La primera edició transcorrerà en més de vint espais repartits per Banyoles, amb la plaça Major i la plaça de la Font com a eixos centrals, on hi haurà la mostra i venda de productes.
També s'ha ideat un itinerari gastronòmic i artístic per diferents restaurants que acolliran exposicions i al mateix temps es podran tastar plats elaborats expressament per l'ocasió. En total hi ha una setantena de persones implicades, entre artistes, productors i restauradors. El pròleg del programa anirà a càrrec del gastrònom Jaume Fàbrega.
Serà una fira que constarà principalment de cinc elements: un espai de mostra i venda de productes, un espai de degustació de productes gastronòmics de Banyoles i del Pla de l'Estany, una ruta d'espais de restauració on diferents restaurants que participen a la fira oferiran propostes creatives a la cuina al costat de diferents obres artístiques, un espai de tallers, i les exposicions.
L'espai de mostra i venda de productes s'articularà principalment a la plaça Major i comptarà amb 25 parades de 21 productors i artistes de Banyoles i del Pla de l'Estany amb productes com ara la mel, el pa, els formatges, vins i caves. Hi haurà una vela al mig de la plaça on es podran degustar tapes amb una prèvia adquisició de tiquets.
L'altra vessant important és un itinerari gastronòmic i artístic per diferents restaurants i establiments de la ciutat que han volgut participar de la proposta, acollint exposicions dins del seus establiments i també tot elaborant plats per a l'ocasió. A més de les exposicions, també hi haurà un espai on es duran a terme diversos tallers a la vela de la plaça Major i cuina en directe de la mà del gastònom i cuiner Pep Nogué i els seus col·laboradors. Nogué ha explicat vol ser una fira "autèntica" on es respectarà el producte i on per primer cop s'uniran cuiners i artistes.
Per la seva banda, la regidora de Fires i Promoció econòmica de Banyoles, Joana Vilà, ha explicat que els objectius del Gartstròmia són "donar a conèixer i promoure la gastronomia local i comarcal i la producció artística, i demostrar que són dos àmbits de cultura amb gran potencial i perfectament compatibles". La regidora ha destacat que "és la primera vegada que s'endega una iniciativa d'aquestes característiques a Banyoles i que ha demostrat una gran capacitat d'aglutinar branques creatives en un mateix esdeveniment comú, creant sinergies entre elles i aconseguint una programació completa i variada".
Gartstròmia està organitzat per l'Ajuntament de Banyoles, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Ministeri de Treball i Seguretat social i el Fons social europeu.