Més de mil apartaments es lloguen de forma il·legal a les comarques gironines

La majoria es concentren a Girona ciutat

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines reclama més mà dura per combatre els lloguers il·legals d'apartaments. L'entitat se suma, d'aquesta manera, a l'acció de la patronal catalana del sector, que assegura que bona part d'aquests lloguers es vehiculen a través de portals web, als quals posa nom i cognoms (Airbnb i Wimdu). "Portals que es consideren al marge i impunes a la legalitat vigent al nostre territori", indica la federació.

A les comarques gironines, el sector de l'hostaleria assegura que hi ha més de mil apartaments que es lloguen a turistes completament al marge de la llei. Sobretot, expliquen, la majoria d'aquests pisos es concentren a Girona ciutat i estan en mans privades. "Operen sense cap tipus de llicència, perquè no s'ajusten a les tipologies fixades al decret d'allotjament turístic i no compleixen cap mena de requisit legal", diu la federació.

Això fa que cap dels seus propietaris pagui les taxes i impostos corresponents (ni la turística, ni el d'activitats econòmiques) i que tampoc se'ls sotmeti a cap mena de control. "Aquest tipus d'oferta s'ha d'eradicar, perquè suposa perills per a clients, ciutadans i els mateixos propietaris dels habitatges", subratlla la Federació d'Hostaleria.

Brutícia i problemes amb els veïns

D'entrada, pel què fa als turistes que els lloguen, l'entitat diu que molts cops s'exposen a trobar els apartaments en "condicions higièniques precàries". A més, la federació explica que els seus propietaris no solen dur cap mena de control dels viatgers i que poden aparèixer problemes de convivència veïnal "a causa dels sorolls o desperfectes en elements de la comunitat".

"Aquesta oferta dóna lloc a possibilitat de condicions laborals fora de norma", també critica el sector hostaler gironí. I hi afegeix: "Així mateix, pel què fa als propietaris, s'exposen a llogar el seu allotjament a persones que poden dur-hi a terme activitats il·legals sense cap mena de lligam contractual".

Per això, la Federació d'Hostaleria reclama als ajuntaments que intensifiquin les accions per detectar aquests apartaments 'pirata' i a la Generalitat que multi els seus propietaris. "Seguint amb l'argumentari de la patronal catalana, els municipis ha d'atendre la seva responsabilitat d'inspecció sobre aquestes activitats il·legals, i la Direcció General de Turisme ha d'aplicar les mesures necessàries de control sobre la comercialització on-line d'allotjament turístic il·legal", conclou el sector hostaler gironí.

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines l'integren deu associacions comarcals i locals de tot el territori. Compta amb més de 1.500 empreses associades, entre les quals s'hi compten hotels, pensions, hostals, càmpings, restaurants, bars, cafeteries i sales de festa, entre d'altres.