Augmenten un 34% els accidents laborals greus a les empreses gironines

CCOO critica que al sector serveis és on hi ha més desídia

L'any passat, segons dades recollides per CCOO, a les comarques gironines hi va haver 20.711 accidents laborals (un 0,5% més que el 2012). D'aquests, deu van ser mortals i 8.352 van revestir baixa. La majoria d'aquests accidents van ser lleus, però si es posa la lupa damunt dels greus, hi ha una dada de l'estadística que crida l'atenció.

Durant el 2013, els accidents greus a l'interior de les empreses de comarques gironines van augmentar fins a un 34%, passant dels 50 als 67. La xifra pot semblar petita, però per al sindicat CCOO és un clar reflex d'allò que està passant a conseqüència de la crisi econòmica. "Això ens demostra que les empreses no donen prioritat a la salut laboral, que realment han abaixat la guàrdia i que aquelles mesures preventives que abans es veien com una inversió, ara han passat a ser un cost afegit", critica el seu secretari general a la demarcació, Bartomeu Compte.

Si es continua desgranant l'estadística, una altra dada cridanera són els accidents mortals que han tingut lloc 'in itinere'; és a dir, durant un desplaçament. Entre 2012 i 2013, aquesta xifra va augmentar de tres a cinc. "Això representa un increment del 60%; per tant, està clarament acreditat que, amb la crisi, la salut laboral ha deixat de ser una prioritat per a les empreses, i això ho paguen els treballadors", critica Compte.

Serveis i indústria

Per sectors, aquells que concentren més accidents són, per aquest ordre, els serveis i la indústria. Aquí, però, hi ha una diferència. Mentre que el sector secundari els ha disminuït d'un any per l'altre (en un 3,47%), el terciari els ha incrementat quasi bé en el mateix percentatge (3,18%).

En concret, el sector serveis -que inclou el turisme- va registrar l'any passat a la demarcació un accident mortal, 38 de greus i 4.103 de lleus que van necessitar baixa. Per al secretari general de CCOO, això té una lectura clara. "Un dels sectors que actua de locomotora de l'economia també és el que concentra més precarietat i accidentalitat", indica Bartomeu Compte. I hi afegeix: "La contractació cada cop més precària que arrossega el sector serveis, de retruc, es tradueix en més sinistralitat".

Les mútues, inquisidores

CCOO considera que les xifres d'accidentalitat laboral a la demarcació són "insuportables", i assegura que la reforma laboral ha contribuït a fer-les encara més crues. Sobretot, perquè "ha facilitat les empreses puguin prescindir de treballadors i acomiadar plantilla", indica el sindicat.

"Això es tradueix en un efecte pervers i provoca que hi hagi treballadors que vagin malalts a la feina, per por a perdre-la", ha criticat Bartomeu Compte. I aquí, CCOO assegura que les mútues actuen en molts casos com a "inquisidores", perquè de seguida que poden "retiren la baixa al treballador".

Coincidint amb el dia internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball, CCOO ha reclamat tant a l'Estat com a la Generalitat més mesures per combatre els accidents laborals. "El que volem és que ens ajudin a millorar aquestes dades desastroses", ha indicat Bartomeu Compte.

El sindicat ha llegit un manifest davant la Delegació del Govern a Girona i també s'ha reunit amb el director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Ferran Roquer. A més, el sindicat ja ha recollit 500 signatures per reclamar a l'Estat que retiri l'avantprojecte de reforma de l'anomenada Llei de Mútues.