Els germans Roca asseguren estar preparats per revalidar el títol de millor restaurant

En un any més de 121.000 persones han demanat taula al Celler de Can Roca de Girona

Just fa un any que el Celler de Can Roca de Girona es proclamava millor restaurant del món a la gala Restaurant Magazine de Londres. L'any anterior s'havia quedat a les portes de fer-se amb el reconeixement però el 29 d'abril de 2013 el restaurant gironí feia història. Ara, un any més tard, els germans Roca tornen a la capital britànica amb les ganes de poder revalidar el títol. 

Per tercer any consecutiu, el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona ha organitzat un esmorzar informatiu on aprofita les hores prèvies a la gala per reivindicar la gastronomia gironina però també per mostrar el suport del territori als germans Roca. Més d'un centenar de periodistes internacionals han assistit a l'esdeveniment on en Josep i en Joan Roca (en Jordi era a una roda de premsa dels organitzadors de la gala) han fet repàs de l'experiència de ser millor restaurant del món durant 365 dies. Una oportunitat que asseguren que han aprofitat al màxim. 

Un any del Celler en xifres

Per demostrar la feina feta durant aquest darrer any, els responsables del restaurant han aportat algunes xifres que ajuden a veure la tasca que han desenvolupat. Per exemple, els tres germans Roca han pronunciat 150 conferències a 19 països diferents. Per fer-ho, sempre han intentat aprofitar els dies que el restaurant tanca per descans o repartir-ho entre tots tres. "Hem volgut sempre que el restaurant mantingui el to i el compromís amb fer les coses ben fetes", ha destacat el xef del Celler, Joan Roca. En total, més de 348.000 quilòmetres a les seves esquenes, el que equival a nou vegades donar la volta al món. 

Els germans Roca reivindiquen que aquest ha estat el millor any del restaurant i que, tot i la feina, han pogut crear més que mai. Mostra d'això és que aquest any han vist la llum 62 nous plats. En total, durant aquest temps, han servit 340.000 plats i les referències de la bodega han crescut de les 2.600 a les 3.360. 

Les 24h següents a la proclamació del Celler com a millor restaurant del món, el seu web va registrar 2.500.000 visites. El ressò internacional d'aquest reconeixement també té una xifra que el sosté: 1.230 mitjans de comunicació d'arreu del món han estat al restaurant per entrevistar algun dels tres germans. 

Com gestionar l'allau de peticions per tenir taula al Celler ha estat un dels mals de cap dels Roca, preocupats per no poder donar resposta a totes les peticions. En 12 mesos, el restaurant ha rebut 63.000 correus electrònics demanant una taula i 58.800 trucades. En total, 121.800 peticions. No obstant això, la capacitat del restaurant és limitada i han pogut menjar-hi 22.680 persones, el que representa un 18% de les peticions que havien rebut. Destaca que el 40% dels clients d'aquest any han estat catalans. 

Revalidar és una oportunitat, no una pressió

Els germans Roca reconeixen que aquest any ha estat molt fructífer tant laboralment com emocionalment. "Hem sentit que tenim un país al darrera", ha valorat Josep Roca, que assegura que els gironins els han transmès molta estima. Davant la incertesa de si tornaran o no a revalidar el reconeixement, coincideixen en apuntar que ho viuen com una oportunitat i no com una pressió. 

"Aquest any ha estat un entrenament extraordinari i, si repetim, serà fantàstic perquè ja haurem après moltes coses", ha destacat el xef del millor restaurant del món, que considera que també seria una bona oportunitat per anar aprofundint en fer més visible el projecte gastronòmic de Girona i Catalunya i també disposar de més temps per participar en projectes solidaris. Preguntat per què passaria si no revaliden, Joan Roca ho té clar: "El compromís inconformista amb la creativitat l'hem tingut sempre i el mantindrem, independentment del número que ocupem a la llista", ha sentenciat. 

Josep Roca també ha expressat la satisfacció que senten d'arribar a la gala "amb els deures fets" i havent aprofitat l'oportunitat d'explicar al món què es fa des d'aquest restaurant situat a un dels barris més humils de Girona. Tampoc l'espanta no repetir com a número 1: "Som corredors de fons, no ens agraden els esprints; seguirem fent la cursa a llarg termini, més enllà del que ens diguin que som", ha valorat. 

Durant l'acte, el president de la Diputació i del Patronat de Turisme de Girona, Joan Giraut, ha volgut agrair als germans Roca la complicitat amb el territori i ha destacat que és "un luxe" tenir-los com a ambaixadors d'una destinació. "Som conscients que ens afegeix valor a la marca Costa Brava, és extraordinari", ha ressaltat.