Marea groga al Baix Empordà amb tres marxes simultànies

Pares, alumnes i professors d'una desena de centres surten al carrer a la Bisbal d'Empordà, Palamós i Calonge

"L'Empordà es mou" és un col·lectiu que va néixer l'octubre de l'any passat. El formen alumnes, professors, pares i mares d'una desena de centres del Baix Empordà. Entre aquestes, hi ha la Vila-romà de Palamós, la Torres Jonama de Palafrugell, la Quermany de Pals o la Sínia de Calonge. Al llistat, també hi ha alguna escola bressol o institut.

L'objectiu del col·lectiu és el de defensar l'ensenyament en català. Per això, des de fa uns mesos, ja van engegar una sèrie de protestes. S'han batejat com el 'Dimecres groc' i es porten a terme cada setmana als mateixos centres. Aquell dia, alumnes i professors fan classe vestits amb samarretes d'aquest color, que després pengen en un bloc.

Aquest diumenge, però, l'Empordà es mou ha fet un pas més i ha traslladat la protesta fora de les aules. El col·lectiu ha convocat tres marxes simultànies, amb l'objectiu prioritari de demanar que es derogui la Llei Wert. Les protestes han concentrat centenars de persones, s'han fet poc abans del migdia, i han recorregut part dels municipis de Palamós, La Bisbal d'Empordà i Calonge-Sant Antoni.

Les tres marees grogues estaven plenes de pancartes i cartells on es podien llegir lemes com: 'Per una escola pública de qualitat i en català', 'No ens talleu les ales', 'Franco ha tornat' o 'Volem una educació pública i de qualitat'. Quan cadascuna de les tres marxes ha arribat a lloc, els portaveus del col·lectiu han llegit un manifest on es reclama derogar la LOMCE.

L'escrit subratlla que "la imposició" de la Llei Wert afectarà la qualitat de l'ensenyament. "En cap cas podem permetre que es torni als temps en què l'educació era un privilegi d'uns quants", recull el manifest. I hi afegeix: "El sistema educatiu ha d'atendre la diversitat i treballar per compensar les diferències socials econòmiques, de procedència o de gènere per donar a tothom les mateixes oportunitats".

En vindran d'altres

La portaveu de l'Empordà es mou, Pepi Escudero, assegura que al darrere de les tres marxes simultànies d'aquest diumenge, vindran d'altres protestes. "Amb l'educació no s'hi juga, i hem d'aconseguir derogar tant la llei Wert com lluitar perquè no hi hagi més retallades", ha explicat Escudero.

La portaveu diu que les marxes han aconseguit que la desena d'escoles del Baix Empordà que s'han unit al col·lectiu hagin "fet pinya" i, també, conscienciar la societat que la lluita per l'ensenyament és cosa de tots. "Ens hem d'aixecar, sortir al carrer i alçar la veu: i aquí hi hem de participar tots, perquè directa o indirectament, tothom està afectat amb l'educació i l'hem de defensar", ha conclòs.