Cauen un 43% els robatoris de cotxes a Salt en un any

Durant el 2013 es van expulsar 54 delinqüents multireincidents que vivien o actuaven a la població

Representants de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia estatal s'han reunit aquest divendres a l'Ajuntament de Salt per celebrar la Junta Local de Seguretat. Durant la trobada, han compartit informació i dades sobre la delinqüència al municipi. Segons ha explicat l'alcalde, Jaume Torramadé, les dades són positives i mostren un descens de pràcticament totes les tipologies de delictes i faltes. Pel que fa al global de detencions, en el darrer any n'hi ha hagut 445, un 10% més que l'any anterior, i hi ha hagut un 5% més de casos resolts.

Si es compara el període abril 2012-març 2013 amb abril 2013-març 2014, es constata que el nombre de fets coneguts (delictes i faltes) s'ha reduït un 13,3%, passant dels 2.241 als 1.944. Algunes de les davallades més significatives s'han registrat en els delictes contra el patrimoni (-23%), que inclouen robatoris a comerços, habitatges o robatoris a la via pública, fets que acostumen a crear alarma social. Un altre capítol que també s'ha reduït significativament és el de robatori a interior de vehicle, que ha caigut un 43%. 

Torramadé ha destacat que, en ocasions, la multireincidència va lligada a aquests descensos. Per exemple, en el cas dels robatoris a interior de vehicle ha atribuït aquest important descens al fet que un dels lladres que havien detingut nombroses vegades ha ingressat a presó. "Segurament si el tornen a deixar lliure notarem un repunt a les estadístiques", ha reconegut. 

L'alcalde també ha destacat que la incorporació de la unitat canina ha fet augmentar el nombre d'actes per consum i tinença de drogues. Si fins ara la mitjana mensual era de 18 infraccions, en un any ha pujat a 52 per mes. "No és que hi hagi més consum ni tràfic, sinó que amb la incorporació de la unitat canina els resultats són espectaculars", ha manifestat l'alcalde, que avança que treballaran per incorporar una segona unitat properament.

Menys multireincidents i menys actius

Salt havia estat un dels municipis gironins que havia tingut més problemes amb els lladres multireincidents. Segons han reconegut els responsables dels cossos policials, fa dos o tres anys els delinqüents més actius podien acumular entre 35 i 40 antecedents. Ara, en canvi, el que té l'expedient policial més negre té deu causes judicials. 

Segons ha explicat l'alcalde, aquest canvi de tendència es dóna perquè hi ha un treball coordinat entre els diferents cossos policials, perquè la justícia també és cada vegada més sensible amb els casos dels multireincidents i hi ha més lladres que entren a presó i també perquè la pressió policial acaba amb més expulsions.  

"Dels delinqüents multireincidents que tenien controlats fa un any, ara la majoria estan o bé empresonats o internats a centres de menors", ha destacat el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta. Una altra dada significativa -i que reflecteix que els lladres són menys actius- és que tots els multireincidents que actuaven a Salt el 2013 acumulaven 250 causes judicials i, un any més tard, els registres policials recullen que els que ara es consideren reincidents sumen 140 causes.

Augmenten les expulsions

Segons dades facilitades per la policia estatal, durant el primer trimestre del 2013 es van expulsar 19 delinqüents que vivien o actuaven a Salt. Si es comparen les dades amb el primer trimestre del 2014, han augmentat fins a les 27 expulsions. A més, els lladres que es fan fora de l'estat espanyol són cada vegada delinqüents amb un expedient policial més greu. Per exemple, els expulsats durant el 2013 acumulaven 72 causes judicial i, en canvi, els del primer trimestre del 2014 arriben a les 159, un 121% més. En total, durant tot el 2013 es van expulsar 54 delinqüents que actuaven o vivien a Salt. 

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha declarat que "tothom és benvingut" però ha afirmat que aquells que fan de la delinqüència la seva manera de viure "no poden considerar-se persones arrelades". "Si algú no vol complir amb les coses normals del país, millor que no hi sigui", ha manifestat.