Càritas Garrotxa distribueix un 29% més de cistelles d'aliments el 2013

L'entitat alerta que les dificultats de les 677 famílies ateses es poden "cronificar"

Càritas Garrotxa ha dibuixat la fotografia de les famílies que tenen problemes per tirar endavant amb el balanç del 2013. La situació no és alarmant, segons han reconegut els responsables de l'entitat, però sí que hi ha el perill de que es "cronifiqui", és a dir, que la seva situació en comptes de millorar pot estancar-se o anar a pitjor. Ho atribueixen sobretot a la falta de treball i a les conseqüències de l'esgotament d'ajuts i prestacions. "Això no millorarà fins que hi hagi llocs de treball en potència", ha subratllat aquest divendres el seu president, Josep Llussà.

El perfil d'usuari de l'entitat, segons les dades del 2012, és la d'una persona d'entre 30 i 44 anys, amb estudis primaris o inferiors (90%). També es desprèn que el 43% dels usuaris tenen fills al seu càrrec i que el 70% estan en edat laboral però no treballen. Més de la meitat, el 64%, no tenen cap ingrés al marge del que els pugui arribar des del seu entorn. Pel que fa a la nacionalitat, el grup més nombrós és el llatinoamericà, seguit dels espanyols i les persones procedents de l'Àfrica Subsahariana i el Magreb. Molt per sota estan els procedent d'Àsia i d'Europa.

Poc augment de famílies però més necessitats alimentàries

En xifres absolutes, Càritas Garrotxa va atendre 2.135 persones agrupades en 677 famílies. La xifra és lleugerament superior a la del 2012, que va ser de 666 famílies. Segons una de les tècniques de l'entitat, Marta Costa, "els nuclis familiars estan consolidats però la necessitat es va agreujant; si abans les famílies venien un o dos cops a l'any ara vénen cada mes o dos mesos a recollir els aliments". Així es constata davant l'augment de les cistelles que s'han distribuït. De les 2.626 que es van repartir l'any 2012, un any després van passar a ser 3.386, és a dir, un 29% més.

Pel que fa als serveis prestats, en total es van atendre 103 famílies en el servei d'acollida on se'ls va informar i orientar en funció de cada cas. Es va fer l'acompanyament a 66 persones grans, ja sigui als seus domicilis com a residències, per detectar situacions de vulnerabilitat i es van atendre 36 casos de problemes d'habitatge. Segons Costa, el que es fa és prevenir i negociar amb els bancs per evitar arribar a una situació de desnonament. També es van atendre 395 persones a través del servei d'assessorament jurídic per regularitzar la seva situació i es van formar un total de 203 persones.

Precisament el programa per fomentar la inserció i formació de joves d'entre 16 i 35 anys d'edat és on s'han destinat més esforços, un total de 42.000 euros (el 37% del total de pressupost). Es van atendre 49 joves, dels quals el 30% han pogut trobar feina temporal o han continuat la seva formació. El seu president ha avançat que aquest àmbit és on es continuaran centrant els esforços, al marge de les altres necessitats a cobrir.

El pressupost

La despesa del 2013 va ser de 114.965 euros. Entre les partides, destaca que un 12% va anar destinat al servei d'acollida (14.000 euros), un percentatge similar en el cas del Centre de Distribució d'Aliments que va tenir una partida de 13.000 euros. Aquest centre es gestiona conjuntament amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa que també fa la seva aportació.

Pel que fa als ingressos, aquests van ser 113.729 euros, de manera que ha quedat un decalatge de 1.200 euros que s'assumirà amb el pressupost d'enguany. La font d'ingressos més important és el de les aportacions d'empreses i entitats, que va ser de 21.350 euros i 19.780 euros, respectivament; seguit de les col·lectes parroquials, de 29.266 euros (8.000 euros més que l'any anterior); els donatius, que van superar els 26.000 euros, i els socis fixes, amb 19.780 euros.

De cara al futur el que es vol és seguir augmentant el nombre de socis fixes per tal de garantir i donar estabilitat al pressupost de l'entitat. El balanç d'any també indica un major compromís de la societat envers aquesta entitat, que ha vist augmentar en 31 el nombre de socis assolint un total de 133 persones. També ha crescut el nombre d'empreses i entitats que hi donen suport, arribant a 23 i 42 respectivament.