L'Ajuntament de Girona va aprovar al ple del gener una moció per multar els bancs que tinguessin pisos tancats des de feia més de dos anys i no els cedissin per a habitatge social. Les multes poden arribar als 900.000 euros i l'objectiu era que les primeres sancions poguessin arribar durant el primer trimestre. Segons un estudi de l'Ajuntament de Girona fet al febrer, es calcula que a la ciutat hi ha 590 habitatges buits.
Aquest dijous el regidor de Serveis Socials ha explicat que han enviat requeriments a catorze entitats financeres que tenen seu a la ciutat per tal que els facilitin el nombre de pisos que tenen buits. Segons ha explicat Berloso, en un primer moment van respondre la meitat dels bancs, un total de set, i ja s'han fet les primeres cessions d'habitatge. Concretament, aquests bancs han donat posat a disposició de l'ajuntament 36 pisos.
Pisos ocupats o en mal estat
Ara bé, la sorpresa de l'ajuntament és que bona part d'aquests pisos estan o bé ocupats o bé en mal estat. De fet, el consistori ha hagut de destinar un tècnic perquè vagi avaluant l'estat dels pisos cedits i conèixer quins d'ells són habitables, a quins s'han de fer obres (i quants diners poden costar) i quins estan ocupats. A més, a alguns dels immobles la llum, l'aigua o el gas estan tallats per impagaments acumulats. Això obliga l'ajuntament a establir uns convenis amb les companyies per tal d'acordar un pagament progressiu del deute, a compte de part del lloguer que paguin les famílies.
"Molts bancs no saben què tenen ni en quines condicions estan els pisos", ha valorat Berloso, que creu que són els bancs "els primers sorpresos" en descobrir que les seves propietats estan ocupades o deteriorades.
Aquestes dificultats fan que només a 4 dels 36 pisos cedits pels bancs hi hagi famílies vivint. Berlos ha explicat que per a cada cas s'estudiarà quin lloguer es fixa però ha avançat que la voluntat del consistori és que no superi els 200 euros.
Les primeres sancions, en tràmit
El regidor també ha explicat que han fet un segon requeriment a les set entitats bancàries que no havien respost en un primer moment i els van donar de termini fins el 15 d'abril per aportar informació sobre els pisos que tenen tancats. Segons ha detallat Berloso, quatre entitats més han respost però n'hi ha tres que continuen guardant silenci. Contra aquestes s'ha donat ordre d'obrir un expedient sancionador. Concretament, es tracta de Cajastur, Banco Popular i Bankinter.
Per això, ja han donat ordre als serveis jurídics de l'ajuntament perquè iniciïn els tràmits per enviar-los una sanció. La moció aprovada per ple recull que, un cop els bancs faciliten les dades sobre pisos buits, han d'avenir-se a cedir habitatges que fa més de dos anys que tenen tancats per al lloguer social.
Actualment, Girona gestiona uns 300 pisos a la borsa d'habitatge municipal. D'aquests, 62 són de la seva propietat (en aquests els lloguer se situen entre els 100 i els 140 euros) i la resta són o de protecció oficial o de particulars que decideixen cedir-los perquè els gestioni l'ajuntament. Berloso ha reconegut que hi ha més de 60 famílies en llista d'espera per a un pis de lloguer social.
Més ajudes d'urgència
Aquest dijous s'ha presentat la memòria del 2013 de l'Àrea de Serveis a les Persones. Entre les diferents dades, destaca que l'any passat van augmentar un 59% les ajudes d'urgència a famílies que havien de pagar rebuts de subministraments, lloguer o comprar medicines, entre d'altres. En total, l'ajuntament va destinar-hi 445.160 euros. A més, ha destinat 100.000 euros per pagar rebuts pendents de ciutadans que tenen un pis de lloguer social.
Des del Centre de Distribució d'Aliments, situat a Pedret, el 2013 es van ajudar 2.208 famílies. Enguany, l'ajuntament ha decidit incorporar productes frescos a la cistella de la compra per a aquelles famílies amb infants (1.280 famílies).