Els administradors de finques d'Olot volen acabar amb els conflictes veïnals

Han recollit en un tríptic les males pràctiques que els produeixen

Fomentar el civisme i les bones pràctiques entre veïns. Aquest és l'objectiu que persegueix la publicació d'un tríptic que els administradors de finques d'Olot han decidit tirar endavant per reduir la conflictivitat. Són un total de sis gestories que porten les comunitats de veïns d'un miler de finques.

El tríptic, que està traduït a set llengües més, com ara el castellà i l'àrab, resumeix tretze males pràctiques il·lustrades per una vinyeta de l'artista local Roser Matas. Entre ells, hi ha per exemple no fumar en les zones comunes, no llançar objectes al pati interior, recollir i netejar el degoteig de les bosses d'escombraries o no accedir al teulat. Tots ells són consells evidents i de sentit comú però els administradors de finques han cregut necessari posar per escrit perquè els propietaris i llogaters s'ho prenguessin seriosament.

També subratllen que aquest tríptic no està pensat per als ciutadans immigrants ja que les problemàtiques veïnals es troben a tots els nivells, sigui quina sigui la classe social o nacionalitat.

La morositat, un dels problemes a gestionar

Els sis administradors de finques, que gestionen un miler d'habitatges, reconeixen que la funció del mediador social és molt important i que amb el context de crisi actual han notat una major hostilitat a l'hora de tractar amb alguns clients.

Entre les principals problemàtiques a què han de fer front destaca la morositat. Calculen que un 8% de les finques que gestionen tenen problemes de pagament de les quotes de serveis comuns. A més, també tenen el cas d'entitats bancàries que no assumeixen aquestes quotes fins que ha finalitzat el procés judicial d'una execució hipotecària, fet que obliga a la resta de veïns d'un mateix habitatge a afrontar la seva part per poder estar al dia. Es queixen que les actuals lleis obliguen als bancs a assumir els costos dels dos primers anys però no pas més enllà. "Tenim pisos amb deutes de fa quatre o cinc anys que no recuperarem mai", assenyala un dels administradors de finques, Enric Plana.

Els administradors es reuneixen un parell de cops a l'any amb representants de l'Ajuntament per intercanviar inquietuds i buscar solucions a problemes.