Càritas denuncia l'ombra de l'economia submergida

L'entitat alerta de la precarització del mercat laboral amb ocupacions de curta durada i sous molt baixos

Poques possibilitats de trobar feina i, si s'aconsegueix, en ocupacions de curta durada i precàries. Càritas Diocesana de Girona ha denunciat que el mercat laboral no millora i que això fa que sigui molt difícil que les persones que fa temps que estan a l'atur trobin una feina i puguin sortir de la pobresa. Segons les conclusions de la memòria de l'àmbit laboral de l'entitat, durant el 2013 l'impacte de la crisi econòmica no afluixa i s'acarnissa amb les persones amb menys recursos.

Al llarg del 2013, Càritas Girona ha atès en els programes laborals 1.043 persones. Sis de cada deu són dones i la meitat d'elles tenen entre 35 i 45 anys. Segons la responsable de l'àrea d'acció social de Càritas, Raquel Carrión, la majoria són dones que es volen incorporar al mercat laboral després de ser mares o també dones que fins ara no havien treballat perquè els seus marits tenien feina.

Segons Carrión, aquestes usuàries acostumen a trobar "feinetes" per hores i sense contracte de forma més o menys senzilla, però és molt complicat trobar una ocupació que permeti tenir un sou estable i digne. A banda de les dones, els altres dos sectors amb més problemes per trobar feina són els joves menors de 35 anys i les persones majors de 45.

Un altre dels frens per accedir al mercat laboral és la poca formació de molts dels usuaris que recorren a Càritas. De fet, el 38% tenen un nivell d'estudis bàsics però, per contra, suporten molta càrrega familiar perquè el 67% dels usuaris tenen famílies amb fills al seu càrrec i el 70% tenen un nivell d'endeutament econòmic molt elevat que dificulta la situació personal.

Poca formació

Per intentar pal·liar la situació, Càritas ha augmentat la inversió dedicada a programes d'inserció laboral. L'increment global ha estat d'un 22% i durant el 2013 ha invertit 1,98 MEUR (milions d'euros) a programes laborals.

Durant el 2013, l'entitat ha iniciat tres nous projectes relacionats amb l'àmbit laboral: grups d'autoajuda per la recerca de feina, el projecte 'Anem x Feina' que ofereix formació a usuaris que ho necessitin i el projecte 'Tallers d'Ofertes Laborals' que ofereix suport als participants perquè aprenguin a buscar feina a través de les noves tecnologies.

Carrión ha detallat que Càritas també ha fet d'enllaç entre famílies que vulguin ocupar persones en l'àmbit domèstic -per a neteja o de cuidadors de persones dependents- i empreses de les comarques gironines que ofereixen pràctiques o llocs de treball.

A més, l'empresa d'inserció de Càritas, Ecosol, ha incrementat un 12% la seva facturació, arribant al milió d'euros, gràcies a noves línies d'activitat: la neteja de grafitis, la recollida de roba de segona mà o el projecte col·laboració amb Grup Èxit per fer les bosses de mà Alma.