Martí Gironell, Vicenç Pagès i Joan Roca, dels més venuts per Sant Jordi a Girona

Només Jonas Jonasson i Care Santos fan ombra als autors gironins

Es confirma la tendència dels darrers anys: el Sant Jordi cada vegada està més repartit i els autors gironins triomfen per sobre de la resta. I més en un any com el 2014 amb una gran quantitat de novetats editorials dels autors de casa. La presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Carme Ferrer, ha explicat que els compradors venen sense cap "idea preconcebuda" i que dediquen estona a rellegir sinopsis i contraportades. 

Segons les impressions de Ferrer, només fan ombra als autors gironins el suec Jonas Jonasson que després de triomfar l'any passat amb 'L'avi de 100 anys que va escapar per la finestra' ha tornat a ser un dels més demanats amb la nova novel·la 'L'analfabeta que va salvar un país'. També ha estat molt sol·licitada Care Santos amb el premi Ramon Llull 'Desig de xocolata'. 

"Els autors gironins cada vegada són més demanats, en fem molta promoció i aquest any hi ha molts autors que presenten llibre", ha destacat la presidenta dels llibreters girionins. Entre els més venuts, destaquen Martí Gironell amb 'El primer heroi', Vicenç Pagès amb 'Dies de frontera' i el xef del Celler amb 'Cuina amb Joan Roca'. Altres autors demanats són els germans Nadal amb 'Quan en dèiem xampany' de Rafael Nadal o 'Testimoni de càrrec' i 'Fent tentines per la vida', de Joaquim Nadal. Xevi Sala, Oriol Ponsatí-Murlà i Xavier Bosch són també autors de casa que han estat dels més demanats. 

Triomf de la literatura en català

La presidenta del gremi també ha destacat el gran èxit dels títols en català o les traduccions catalanes. Segons assenyala, en literatura infantil el 100% del que es ven és en llengua catalana, quan es tracta de literatura juvenil només un 10% del que es ven és en castellà i per a adults entre un 60% i un 70% de les vendes són de títols catalans. "Si tenim un llibre que podem comprar en català no ho fem en castellà, fins i tot la gent que no llegeix normalment", ha assenyalat Ferrer. 

Pel que fa a les vendes, el gremi augura que seran similars a les de l'any anterior. Les xifres concretes no es coneixeran fins demà, però Ferrer creu que ha estat un bon dia ja que el temps ha acompanyat. L'únic factor que pot desequilibrar la balança és el fet que els dies previs a Sant Jordi eren festiu i les llibreries han tancat per Setmana Santa. 

El dia dels autors i el públic

Sant Jordi és el dia per excel·lència per establir un contacte més proper entre els escriptors i els lectors. Aquesta tarda, per exemple, han estat a les parades de la Rambla autors com Joaquim Nadal, Maria Mercè Roca o el xef del Celler, Joan Roca. 

Un dels més sol·licitats ha estat el cuiner Joan Roca que, en pocs dies, sabrà si revaliden el títol de millor restaurant del món. Fa poques setmanes veia la llum un llibre de cuina ('Cuina amb Joan Roca') on el xef explica amb detalls receptes poc complicades i fa un recull molt pedagògic de tots els passos a seguir a la cuina. "És fantàstic veure que el llibre funciona però també tinc un sentiment de contrarietat al posar-me a signar al costat de grans escriptors, tinc la sensació que estic en un terreny que no em toca", ha valorat el xef. 

També ha estat a la Rambla Maria Mercè Roca que ha publicat un llibre dedicat als més menuts. "Sant Jordi sempre és fantàstic i enguany encara més perquè els nens sempre són molt agraïts", ha declarat Roca, que celebra que la majoria dels llibres que es compren són en català. "La gent ha de llegir allò que la faci feliç però la literatura en català és la nostra i convé valorar-la", ha defensat. 

L'exalcalde i exconseller socialista Joaquim Nadal també ha estat a diverses parades de la Rambla. Després de la polèmica en el sí del PSC per haver deixat la presidència del partit a Girona, Nadal ha aprofitat avui per deixar de banda la política i centrar-se en la literatura. Presenta dues novetats editorials: 'Testimoni de càrrec' (sobre la seva experiència en política) i també 'Fent tentines per la vida', un recull de records d'infantesa. "Si camino pel carrer la gent em parla de política però a la parada em parlen de llibres", ha manifestat Nadal, que reconeix que l'èxit del Sant Jordi és aclaparador però que reivindica que caldrien més dies així per tal de donar la "dimensió editorial que correspon a la nostra literatura".