Un llibre i una pel·lícula rubriquen 'el somni' dels germans Roca

Joan Roca no descarta noves representacions de l'òpera/sopar gastronòmic ni nous projectes en aquesta línia

Quan queden pocs dies perquè es compleixi un any del projecte de fusió artística i gastronòmica, 'el somni', d'El Celler de Can Roca, Franc Aleu i Mediapro, els seus impulsors han presentat aquest dimarts allò que faltava per rubricar l'experiència: la pel·lícula i el llibre.

El film, òpera prima d'Aleu, és un passeig pel món de les idees, la creació i el pensament amb gran pes de les imatges de les creacions gastronòmiques dels germans Roca. El llibre ordena tot el procés de creació que va desembocar en el sopar/òpera gastronòmic, a manera de guia per entendre el projecte. Joan Roca ha apuntat que 'el somni' "segueix obert", a noves representacions i com a inspiració per a nous projectes d'innovació.

La pel·lícula s'estrenarà el proper 9 de maig a les sales de cinema i en format DVD, i es distribuirà simultàniament a través de plataformes online (Amazon i iTunes, a més de les principals plataformes VOD). Segons ha indicat el director general de Mediapro, Jaume Roures, el film es podrà adquirir o visionar a un preu que oscil·la entre els 22 euros de la versió de col·leccionista fins als 4 euros del visionat per Internet.


La cinta de Franc Aleu no s'inscriu en un gènere cinematogràfic concret, ja que veu tant de l'assaig, de la ficció i de l'animació. Combinant recursos narratius i estilístics, el director ha volgut plasmar l'experiència sensorial que van viure els 12 privilegiats comensals del sopar/òpera 'el somni' en el terreny audiovisual. De la mateixa Manera, la pel·lícula apropa l'espectador a la forma de crear dels germans Roca i "a l'actitud que els ha portat a crear una cuina reconeguda internacionalment".

Pel què fa al llibre, publicat en català per Grup62 i en castellà per Lunwerg, també juga amb les imatges, paraules i sensacions que defineixen 'el somni', i a més recull les reflexions dels col·laboradors/comensals que van viure l'experiència. Pel sommelier d'El Celler de Can Roca, Josep Roca, aquest llibre és l'equivalent al 'llibret' de tota òpera, que hom consulta abans d'anar-la a veure per "preparar-se" i saber què pot passar. "Aquest és el nostre libreto", ha afirmat, "però en aquest cas és un 'llibràs', carregat de pòsit i talent de molta gent".

Al seu torn, Joan Roca ha valorat el llibre com una eina que "endreça" tots els elements i processos que conté aquesta òpera gastronòmica en 12 actes que és 'el somni'. El llibre té dues parts, la primera de les quals segueix el procés de creació de 'el somni', pas a pas, amb els personatges i els escenaris on es va gestar. La segona part és el desenvolupament del sopar, en images.

Els tres germans Roca, acompanyats per Franc Aleu i Jaume Roures, han presentat aquest dimarts el llibre i la pel·lícula d''el somni', a l'auditori de la seu de Mediapro a Barcelona. Joan Roca ha indicat que tots dos projectes culminen i rubriquen aquella experiència, però ha deixat ben clar que "el somni' continua obert'. A continuació, el xef d'El Celler de Can Roca ha matisat que "és possible" que es repeteixin sopars com 'el somni' (noves representacions en altres indrets), però ha subratllat que aquella experiència "ha obert la finestra" a poder fer coses semblants, "que probablement els veurem en l'àmbit general de la restauració o fets per nosaltres mateixos".