Les ambulàncies podran induir hipotèrmies a pacients amb aturada cardíaca

El tractament s'aplicarà arreu de Catalunya a finals d'any

La hipotèrmia terapèutica és un dels tractaments que les unitats de cardiologia dels hospitals fan a pacients que han patit una aturada cardiorespiratòria i han aconseguit sobreviure, perquè pot ajudar a minimitzar seqüeles neurològiques. Per això, les ambulàncies de la regió sanitària de Girona van començar una prova pilot per induir les hipotèrmies des del primer moment, ja de camí a l'hospital.

El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, ha explicat que al llarg del 2013 han fet 18 hipotèrmies prehospitalàries i que la previsió és que a finals d'any o durant el primer trimestre del 2015 totes les ambulàncies medicalitzades de Catalunya estiguin en disposició d'oferir el tractament.

A Catalunya, es produeixen cada any unes 3.000 morts per mort sobtada cardíaca. La majoria són causades per malaltia coronària (infart), però en un 20% dels casos, sobretot en la gent jove i sovint esportistes, aquesta pot ser derivada d'una malaltia genètica. Una actuació ràpida, per exemple utilitzant un desfibril·lador de forma immediata, augmenta entre 7 i 20 vegades les possibilitats de sobreviure.


Durant una aturada cardiorespiratòria el cor és incapaç de bategar i, per tant, de bombar la sang a tot el cos, inclòs el cervell. A mesura que passen els minuts sense recuperar el batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible. Per això, és vital que els pacients que hagin patit una mort sobtada i s'hagin aconseguit recuperar puguin començar a rebre els anomenats 'tractaments postressucitació' tan aviat com sigui possible.

Un d'aquests tractaments és l'anomenada hipotèrmia terapèutica que consisteix en rebaixar la temperatura del cos del pacient amb l'objectiu de minimitzar els danys cerebrals. El cardiòleg de la Unitat coronària de l'hospital Josep Trueta de Girona, Pablo Loma-Osorio, ha detallat que l'eficàcia del tractament encara està en estudi i no hi ha resultats concloents de cap assaig clínic. Tot i això, els serveis de cardiologia de cinc hospitals catalans han compartit experiències durant dos anys (entre el 2010 i el 2012) i suggereixen que cal tractar sis pacients amb hipotèrmia terapèutica per aconseguir un pacient sense seqüeles neurològiques.

A contrarellotge

En cas de mort sobtada cada minut compta, per això, fa un any i mig el Servei de Cardiologia del Trueta, la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona (UdG) i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van endegar un programa pioner a Catalunya per induir hipotèrmies a les ambulàncies. El pla pilot va començar a vuit ambulàncies medicalitzades de la regió sanitària de Girona. El cap territorial del SEM, Jaume Heredia, ha explicat que al llarg del 2013 han induït 18 hipotèrmies a persones que havien patit una mort sobtada fora de l'entorn hospitalari i havien recuperat el batec.

Heredia detalla que les ambulàncies tenen neveres que conserven el sèrum a 4 graus. Llavors, els professionals sanitaris que atenen els pacients, l'utilitzen per rebaixar la temperatura corporal dels pacients. "Tot això s'ha de fer de forma molt coordinada amb l'hospital receptor del pacient", ha explicat Heredia que ressalta que el cas de la regió sanitària de Girona els professionals del SEM es coordinen amb el Servei de Cardiologia del Trueta, que indueix hipotèrmies terapèutiques des de l'agost del 2010. Entre març del 2013 i març del 2014, el Trueta ha rebut 45 pacients per mort sobtada recuperada i han fet 20 hipotèrmies terapèutiques.

El programa va començar en vuit ambulàncies medicalitzades de la demarcació fa un any i mig. Segons ha detallat Heredia, el SEM ja va contemplar la possibilitat d'estendre la tècnica a ambulàncies d'altres territoris. Fins ara, ja hi ha equipades algunes ambulàncies medicalitzades de la zona metropolitana sud però la previsió és que a finals d'any, o màxim al llarg del primer trimestre de l'any vinent, les ambulàncies de tota Catalunya estaran en disposició d'oferir el tractament.