El Centre d'Informació de l'Estany de Sils (Selva) i l'associació d'educació ambiental Temporània - que s'encarrega de gestionar el centre- han celebrat aquest dissabte el seu desè aniversari marcant-se nous objectius. En primer lloc, des d'aquest abril i fins el proper mes d'octubre, l'entitat i el centre oferiran noves visites guiades centrades en la fauna i flora de l'espai.
També realitzaran jornades de neteja, visites teatralitzades, una exposició i un concurs fotogràfic. Des del consistori subratllen que tot i els "alts i baixos" dels darrers anys, l'ajuntament aposta per l'estany i vol contractar un tècnic "multifuncional" que s'encarregui de gestionar i promocionar aquest espai natural i el municipi. Durant aquests deu anys d'existència, el Centre d'Informació de l'Estany de Sils ha rebut més de 22.700 visitants. Una xifra aproximada ja que, des de l'entitat Temporània, destaquen que hi ha un gran nombre de persones que visiten l'estany del poble sense passar per centre d'informació municipal.
Aquest dissabte, representants del consistori i de l'entitat d'educació ambiental de la comarca de la Selva han celebrat el desè aniversari participant en una de les noves visites guiades. Fins ara, l'entitat oferia tres itineraris diferents per conèixer de ben a prop l'estany del poble, la zona i la història de l'espai. A més, els membres de l'associació han recuperat diversos hàbitats de la zona (millorant la biodiversitat de l'estany) i s'han encarregat de crear el material didàctic necessari per explicar la situació de l'estany a les escoles del poble i la comarca.
A partir d'ara, des d'aquest dissabte i fins el proper mes d'octubre, l'associació realitzarà noves visites guiades focalitzades en la fauna, flora i història d'aquest estany que, ara fa uns segles, era conegut amb el nom de "Les portes de l'infern". I és que durant anys, l'estany de Sils - avui en dia encara un desconegut per gran part dels ciutadans gironins - era vist com un focus de malalties a causa de la malària i el paludisme que transmetien els mosquits que habitaven aquesta zona
Actualment aquesta situació ha variat completament i l'espai s'ha convertit en una zona natural important i un atractiu més del poble. No obstant això, tant el centre com l'entitat mediambiental han patit "alts i baixos" durant els darrers anys. "Volem aprofitar l'aniversari del centre i l'entitat per revitalitzar l'estany, agafar forces i millorar-ne la gestió perquè en els últims quatre anys, a causa de la crisi, hem notat una disminució de les ajudes i els temes ambientals s'han quedat endarrere", ha explicat el president de l'entitat Temporània, Josep Noguerol. . Aquesta iniciativa de realitzar noves visites i activitats va sorgir el novembre passat arran d'una jornada divulgativa i després de comprovar com disminuïen el nombre de visitants al centre i l'estany de Sils.
Des del consistori, el regidor de Cultura i Promoció Econòmica, Carles Taberner, ha acceptat que durant els últims anys ha faltat "inversió" per motius econòmics i això ha provocat "manca de continuïtat" i queixes per "l'abandonament de la zona". "El poble és petit però tenim una gran voluntat de continuïtat, volem potenciar l'espai amb una gestió equilibrada i creiem que si tenim un tècnic que estructuri i potenciï la zona, l'estany i Sils milloraria", ha resumit el regidor.
Taberner ha assegurat que actualment el poble amb més de 5.000 habitants té poca capacitat de contractació però esperen que en un futur, l'ajuntament pugui crear una nova figura "multifuncional" que s'encarregui de dinamitzar l'estany i potenciar el turisme del municipi perquè "aquí crec que tenim un possible gran creixement", ha assegurat el regidor.
A més dels nous itineraris, l'associació - formada per vuit membres- realitzarà una jornada de neteja i conscienciació sobre la conservació i gestió dels espais naturals amb la col·laboració del Projecte Rius - Associació Hàbitats el proper 7 juny en motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, ha programat una exposició del 15 al 30 de maig, un concurs fotogràfic sobre l'estany i el municipi i visites teatralitzades a l'estany de la mà de la companyia 'Teatre de Contacte'.
"De cara a propers anys ens plantegem continuar la feina perquè encara queda molt per fer, ampliar el material didàctic que tenim, millorar la gestió de l'espai, que el projecte continuï creixent i recuperar més zones de l'estany", ha valorat Noguerol. "Fa deu anys l'estany no estava ben valorat i la gent no creia en el nostre projecte, ara hem pogut donar-ho a conèixer més però cal continuar treballant", ha conclòs.