Les compèticions nàutiques de Roses genereran un impacte d'un milió d'euros

10.000 persones podrien fer estada a la població

Roses, a l'Alt Empordà, es vol posicionar com a referent a la costa mediterrània pel que fa a l'organització de competicions nàutiques. És per això que aquest 2014 acollirà un total de 19 competicions d'àmbit nacional i internacional entre els mesos d'abril i octubre, entre les que destaquen un campionat del món de Windsurf i una prova del Tour de França a Vela.

A banda de la vessant esportiva, segons càlculs de l'Ajuntament de Roses, aquestes competicions generaran prop de 10.000 estades que, amb una despesa per persona de 95 euros al dia, representarà un impacte econòmic per a la població d'un milió d'euros. L'objectiu final és atreure turisme tot l'any i tendir a un model més sostenible. El president de l'Estació Nàutica de Roses, Miquel Gotanegra, ha reconegut que molta gent pot pensar que organitzar 19 competicions nàutiques en un any és una xifra desproporcionada, però ha assenyalat que perquè una destinació turística com Roses sigui sostenible "cal que tothom es guanyi la vida". En aquest sentit, Gotanegra ha afegit que per crear estades al municipi, que és el que genera recursos, cal "ser diferents i especialitzar-se".

El president de l'Estació Nàutica de Roses ha assegurat que aquest projecte el tenien "molt clar" des de fa temps tots els agents implicats. Un projecte, ha afegit, que passa per "aprofitar un recurs com és la badia de Roses on s'hi pot navegar 330 dies durant l'any i "que és totalment sostenible".

Tant Gotanegra com l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, han destacat també que organitzar competicions esportives al llarg de l'any és una bona fórmula per desestacionalitzar el turisme i fer-lo més sostenible. Així, han destacat que cada competició suposa no només acollir els esportistes participants sinó tota la gent que els acompanya.

Pel que fa a l'impacte econòmic que suposaran aquestes 19 competicions, Gotanegra ha assenyalat que a l'hora de fer els càlculs "han estat molt modestos" perquè de les 10.000 estades que es preveuen, han comptabilitzar que cada persona es gastarà 95 euros al dia, una xifra que molts superaran "posant benzina o anant a un restaurant".

Competicions

Una de les principals competicions que es celebraran aquest any a Roses és el Campionat del Món de Windsurf Master/Young entre el 16 i el 21 de juny. És la primera vegada que el municipi acull una prova d'aquest tipus que portarà fins les platges de Roses els millors especialistes del món.

Una altre de les competicions internacionals importants de la temporada que el GEN de Roses organitzarà per primer cop és l'Europa Cup Spain Laser que tindrà lloc entre el 24 i el 26 d'octubre. La programació d'esdeveniments nàutics destacats inclou també la Copa d'Espanya Laser 4.7 que es farà de l'1 al 4 de maig que és itinerant i se celebrarà per primera vegada a Roses. Aquesta competició portarà a Roses 120 dels millors regatistes nacionals.

El cartell de competicions d'alt nivell es completa amb el Tour de França a Vela que se celebrarà el 17 i 18 de juliol i que serà la quarta vegada que farà parada a Roses.

Aquest potent calendari de competicions compta amb un pressupost de 175.000 euros que es cobrirà íntegrament amb les inscripcions (29%), l'explotació d'espais i vendes (3%) i aportacions públiques (39%).