L'hoteler Narcís Coll serà el president de la junta rectora del Parc Natural del Montgrí

Una quarantena de representants d'entitats, ajuntaments i de la Generalitat s'han reunit per primer cop

La llei per crear el nou parc natural es va aprovar al maig del 2010 però han calgut quatre anys perquè tots els integrants de la junta rectora s'asseguin plegats per constituir formalment aquest òrgan de gestió del parc. Una de les primeres decisions que s'han pres ha estat el nomenament del nou president del parc i de la junta rectora. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha proposat l'hoteler de l'Estartit Narcís Coll i la junta ho ha acceptat per unanimitat.

Narcís Coll ha reconegut que li caldrà "mà esquerra" per aglutinar les diferents sensibilitats representades dins el parc i ha destacat que caldrà mirar-se l'espai amb ulls nous. "És una gran responsabilitat perquè ja no podem gestionar l'espai de la manera que es feia abans, quan tothom feia el que podia, ara hem de ser capaços d'anar a la una", ha declarat Coll, que assegura que un dels reptes serà fer compatibles les activitats econòmiques i turístiques amb la preservació de l'espai natural.

El conseller Pelegrí ha destacat que el d'avui és "un dia històric" i ha assenyalat que la particularitat d'aquest nou parc és que està en una zona "molt humanitzada" i que això obligarà a apostar per una "nova forma de governança amb la implicació de tots els agents del territori". Per això, considera que un dels reptes és "combinar la lògica d'un territori ric turísticament amb la lògica ambiental".

Les funcions de la junta i els passos a fer

La junta rectora està formada per representants de vuit ajuntaments (Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, i l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta), vint entitats i organitzacions i dotze representants de la Generalitat i altres administracions públiques. En tractar-se d'una junta tan àmplia, també s'ha decidit que properament es crearà un consell executiu per agilitzar la presa de decisions. Aquest estarà format per nou membres, tres de cada àmbit: ajuntaments, entitats i Generalitat.

Entre les funcions de la junta destaca establir les normes del parc, proposar el programa d'actuació, el pressupost anual i prioritzar-ne les inversions. El conseller ha recordat que, des de la creació del parc el 2010, la inversió que hi ha destinat la Generalitat està entorn del mig milió d'euros. La voluntat del Govern, però, és caminar cap a una col·laboració público-privada que augmenti l'aportació econòmica per part del sector privat.

Per acabar de dissenyar tant la normativa com la manera de gestionar-se del parc també caldrà redactar un pla especial i un pla d'usos i gestió. El conseller ha explicat que aquest procés es pot allargar durant dos anys i que, mentrestant, el dia a dia del parc el marcarà la llei del 2010, quan es va aprovar la declaració. "Seran dos instruments que ens han de servir per protegir el parc però, alhora, per gestionar-ne els usos i l'activitat", ha destacat.

El director, entre maig i juny

Pelegrí també ha explicat que la setmana que ve ja obriran concurs públic per designar un director. Segons ha avançat, qui s'hi presenti haurà de tenir un perfil "pluridisciplinar" i demostrar competències en àmbits diversos com la biodiversitat, l'agricultura o el turisme. L'objectiu és que el nou director ja es posi a treballar entre maig i juny.