Els ferits a l'explosió de Palamós manipulaven recàrregues d'encenedor

Han patit cremades de diversa consideració i els han traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron

Els sis joves ferits en una deflagració a Palamós (Baix Empordà) estaven junts dins una habitació de petites dimensions manipulant recàrregues de gas que s'utilitzen per recomplir encenedors. Segons els primers indicis, dins l'estança s'han anat acumulant gasos i una guspira hauria provocat l'explosió. La deflagració ha tingut lloc poc després de les sis de la tarda en un pis situat al número 45 del carrer Gaspar Matas.

Els sis joves, d'entre 19 i 27 anys, han patit cremades de diversa consideració i els han traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Un ha resultat ferit crític, quatre ferits greus i un ferit menys greu. Els serveis d'emergències han rebut l'avís a les 18.12 que hi havia hagut una explosió al primer pis del número 45 del carrer Gaspar Matas de Palamós, a tocar del Pavelló Municipal d'Esports del municipi. Fins al lloc dels fets, s'hi han traslladat immediatament vuit dotacions dels Bombers, set patrulles dels Mossos d'Esquadra, efectius de la Policia Local, quatre ambulàncies i tres helicòpters medicalitzats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Es tracta d'un immoble de planta baixa i dos pisos amb un habitatge per planta. L'explosió ha afectat el pis de la segona planta. En concret, una habitació on en aquells moments hi havia els sis joves reunits. Segons ha explicat l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, l'estança era de dimensions reduïdes.

"Pel que sabem, en aquesta reunió els joves manipulaven carregadors d'encenedor", ha explicat l'alcaldessa. La hipòtesi que pren més força és que, com a conseqüència de manipular un producte inflamable, es concentressin gasos dins l'habitació. Aleshores, per causes que encara s'investiguen, una guspira hauria provocat la deflagració. "Segurament perquè algú ha encès alguna cigarreta o ha engegat algun aparell electrònic com un ordinador", ha apuntat l'alcaldessa.

Els sis joves, que tenen entre 19 i 27 anys, han resultat ferits de gravetat per cremades. El més greu, segons ha precisat Ferrés, té cremades en el 40% del cos i es troba en estat crític. A tots ells els han evacuat a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. A dos ferits greus els han traslladat amb helicòpter medicalitzats i la resta, dos greus i un menys greu, amb ambulàncies.

En el moment de l'explosió, a l'interior del pis també hi havia, en una altra habitació, el pare d'un dels joves, que seria el propietari o llogater del pis. L'home ha resultat il·lès i, segons ha explicat als Mossos d'Esquadra, no sabia què feien els joves dins l'habitació. Al llarg del vespre, els pares d'alguns joves s'han apropat fins al pis per veure si entre les víctimes hi havia els seus fills.

A causa de la deflagració, ha cremat lleument el matalàs que hi havia a l'habitació, s'han trencat els vidres d'alguna finestra i els bocins han anat a parar al carrer. L'explosió ha obligat a desallotjar tots els veïns de l'immoble, però poca estona després han pogut tornar a casa perquè no s'han detectat danys estructurals a l'edifici. 

El pis on hi ha hagut l'explosió sí que ha quedat precintat en espera que els Tedax, la unitat d'incendis estructurals i els agents d'investigació dels Mossos d'Esquadra inspeccionin l'habitatge per esclarir definitivament les causes de l'explosió.

Estat dels ferits

El ferit més greu a l'explosió que ha tingut lloc aquest dimarts a Palamós (Baix Empordà) és un jove de 21 anys que presenta cremades de segon grau al 19% del cos, segons ha informat l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Cap del sis afectats està en estat crític, com els serveis d'emergència havien informat en un principi. Un altre dels ferits té 20 anys i presenta cremades de segon grau al 16% del cos i un altre de la mateixa edat en té al 15%. Aquests tres es consideren ferits greus. Després n'hi ha tres més considerats menys greus: un altre jove de 20 anys amb cremades de segon grau al 6% del cos, i un altre de 27 i un altre de 19 amb cremades del mateix tipus al 4% del cos.

Els sis ferits han ingressat a la Unitat de Cremats de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Els fets han tingut lloc poc després de les sis de la tarda en un pis situat al número 45 del carrer Gaspar Matas. Tots sis joves estaven junts dins una habitació de petites dimensions manipulant recàrregues de gas que s'utilitzen per reomplir encenedors. Segons els primers indicis, dins l'estança s'han anat acumulant gasos i una guspira hauria provocat l'explosió.

l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, ha explicat que la hipòtesi que pren més força és que, com a conseqüència de manipular un producte inflamable, es concentressin gasos dins l'habitació. Aleshores, per causes que encara s'investiguen, una guspira hauria provocat la deflagració. "Segurament perquè algú ha encès alguna cigarreta o ha engegat algun aparell electrònic com un ordinador", ha apuntat l'alcaldessa.