La Diputació destina 9,1 MEUR de superàvit a ajudes per ajuntaments

Cada municipi podrà proposar fins a quatre actuacions

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat destinar 9,1 milions d'euros (MEUR) de superàvit a crear una nova línia d'ajuts per a ajuntaments. El Pla Especial d'Inversions Sostenibles per al 2014 preveu que cadascun dels 221 municipis gironins rebi mínim 20.176 euros per finançar el 90% d'actuacions relacionades amb via pública, sanejament, tractament de residus, medi ambient o protecció i millora del patrimoni historicoartístic.

El vicepresident i responsable de l'àrea de cooperació local, Xavier Soy, ha assegurat els ajuntaments rebran la nova línia d'ajuts com si fos "una paga doble" i que servirà per fer aquelles inversions encallades per culpa de la situació precària d'algunes arques municipals.

Aquest pla especial d'inversions preveu que cada ajuntament pugui presentar una sol·licitud que inclogui fins a quatre actuacions diferents, de les quals podran subvencionar fins al 90 % del cost.  

Els ajuntaments de menys de 2.000 habitants -un total de 163- podran optar a una assignació màxima de 20.176 euros, mentre que a la ciutat de Girona se li assignarà una subvenció màxima de 514.150 euros. La resta d'ajuntaments s'hauran de repartir els 5,3 milions restants, distribuïts en funció de la població de cada municipi i d'acord amb els ingressos ordinaris liquidats. Els criteris de repartiment de les subvencions són els mateixos que els adoptats pel Fons de Cooperació Econòmic i Cultural pel període 2013-2015.  

Xavier Soy ha assegurat que aquests diners seran molt ben rebuts pels ajuntaments, que tenen algunes inversions aturades des de fa temps arran de la crisi econòmica que ha deixat algunes arques municipals sota mínims. Els consistoris podran presentar actuacions relacionades amb els serveis municipals, com són vies públiques, sanejament, abastament i distribució d'aigües; recollida, eliminació i tractament de residus; enllumenat públic; parcs i jardins; camins veïnals o protecció i millora del medi ambient i del patrimoni historicoartístic.  

El ple de la corporació ha aprovat aquest punt de l'ordre del dia per unanimitat. El president, Joan Giraut, ha qualificat el pla d'ajudes de "gran notícia per als ajuntaments i alcaldes" i ha destacat que la nova línia d'ajuts també es traduirà en la licitació d'obra pública, que servirà per generar ocupació.

Soy ha assegurat que seran "molt estrictes" amb el compliment de terminis. El termini màxim per adjudicar els projectes que es presentin per ser subvencionats és el 15 de desembre de 2014 i han d'estar executats i justificats abans del 30 de novembre de 2015. Les ajudes es tramitaran per mitjà del servei de Cooperació Municipal de l'àrea de Cooperació Econòmica, Cultural i d'Acció Social, que comptarà amb el suport dels serveis de la Xarxa Local de Municipis (Xaloc).