Polèmica al ple de Girona per l'exhibició antimonàrquica de la CUP i ICV

Girona referma el compromís amb la consulta després de la negativa del Congrés

Girona s'ha tornat a manifestar en favor del dret a decidir i la consulta. El ple, amb els únics vots en contra dels dos regidors del PP, ha aprovat una nova moció que referma el compromís de Girona amb la consulta després que, el passat 8 d'abril, el Congrés dels Diputats es negués a traspassar al Parlament les competències per convocar referèndums. 

L'alcalde ha estat l'encarregat de presentar el text, que han portat a votació conjuntament CiU, CUP, ICV i els dos regidors no adscrits. El PSC, tot i no haver signat inicialment la moció, també hi ha donat suport. "No és una moció en contra de res, només referma una expressió democràtica i lícita que tant l'ajuntament com el Parlament ja han formulat", ha manifestat l'alcalde, Carles Puigdemont, que assegura que "no hi haurà votació al Congrés que ens faci canviar de parer". L'alcalde ha defensat que la moció també pretén donar suport a les institucions catalanes implicades amb el procés (inclosa l'ANC) i encoratjar-les per continuar "amb fermesa" per aconseguir la convocatòria del referèndum. 

La portaveu del PP, Concepció Veray, ha criticat que el ple torni a pronunciar-se sobre la consulta i ha assegurat que "cal acatar la votació del Congrés". "Si la Generalitat segueix en el camí de la ruptura no només estaran fomentant un referèndum fora de la llei sinó que després de la votació del Congrés se situa fora de la democràcia", ha declarat Veray. L'alcalde ha assegurat que "entén" la posició del PPC però ha assegurat que promoure la consulta "no és fer un pas fora de la democràcia perquè el que es demana precisament és anar a votar". 

Picabaralla pels símbols republicans

El ple d'aquest dilluns ha coincidit amb la commemoració de la Segona República Espanyola. Aprofitant l'efemèride, el grup municipal de la CUP ha penjat davant els seients dels dos regidors uns cartells on es veu la imatge dels reis de caps per avall i on es demana que es retiri de la sala de plens la imatge dels Borbons. També ha volgut fer un gest per recordar el 14 d'abril el grup d'ICV, i els regidors Joan Olóriz i Núria Terés han penjat una bandera republicana davant les seves butaques. Ambdós grups han pres la paraula a l'inici del ple explicant el perquè de la seva acció.

Les accions d'ICV i CUP han molestat el grup del PP i el regidor no adscrit (exPP) Carles Palomares, que han demanat a l'alcalde que fes retirar els símbols. La portaveu popular, Concepció Veray, ha demanat a l'alcalde que faci "guardar les formes del grups" i ha criticat que el ple "no es pot convertir en un circ". En aquesta línia també s'ha expressat Palomares, que ha demanat "serietat" als grups i ha dit que si l'alcalde permet que tothom pengi "el que li doni la gana això serà un espectacle que no tenen perquè viure els ciutadans de Girona". 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que la bandera de la República va ser constitucional i que forma part d'un capítol de la història. "La bandera republicana forma part de la història oficial d'Espanya i no em sembla cap despropòsit avui recordar-ho amb aquesta acció simbòlica", ha declarat l'alcalde, que ha defensat que "per sobre dels protocols la ciutadania demana proximitat". Puigdemont ha dit que sempre ha respectat les pancartes que s'han exhibit al ple i ha recordat al regidor Palomares que després que Espanya guanyés el mundial ell va anar al ple amb una samarreta de "la roja" i que ningú li va dir res. 


Moratòria per vetar nous clubs de fumadors de cànnabis

Durant el ple ha transcendit que l'alcalde va signar un decret el passat 4 d'abril per no donar noves llicències per obrir més associacions d'usuaris del cànnabis. A la ciutat hi ha dues entitats d'aquest tipus però el govern tem que puguin proliferar i que hi hagi "un increment sobtat" d'aquest tipus de clubs de fumadors. Per això, està preparant una ordenança per regular quins requisits han de complir aquestes associacions i, mentre no estigui llesta, aprova una moratòria per no concedir noves llicències d'obertura d'aquest tipus de locals.

El regidor d'Urbanisme i Activitats, Carles Ribas, ha explicat que ja han iniciat converses amb administracions que tenen experiència en regular aquest tipus d'associacions i que estan en contacte amb l'Ajuntament de San Sebastià, que va ser el primer a nivell estatal en fer una ordenança d'aquest tipus. L'objectiu és portar a ple la nova normativa el mes de maig o juny.

Des de l'oposició, els grups d'ICV i la CUP han demanat que les dues associacions existents puguin continuar amb la seva activitat ja que, segons defensen, compleixen la llei. A més, el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha demanat que el govern tingui en compte la seva opinió a l'hora de confeccionar la nova ordenança.  

Un pla integral per al Sector Est

El ple també ha aprovat, a iniciativa del PSC, una moció per tal que l'ajuntament elabori un Pla Integral de Barri per al Sector Est de la ciutat, amb mesures per rellançar aquesta zona des del punt de vista urbanístic, d'habitatge, educatiu, sanitari, medi ambiental, econòmic i laboral. Els socialistes ja van presentar aquesta moció al ple de febrer però CiU els va demanar que deixessin aparcada la proposta perquè ja estaven treballant en aquesta línia. 

La proposta del PSC ha rebut el suport de tots els grups i l'equip de govern ha optat per l'abstenció. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha explicat que ja han creat una comissió per treballar en les mesures específiques per a aquest sector de la ciutat -un dels més desfavorits i amb una taxa d'atur del 55%- i que aquesta setmana faran una nova reunió. Tot i l'abstenció, CiU ha assegurat que no entén perquè el PSC ha tornat a presentar la moció si el govern ja està treballant en l'elaboració d'aquest pla. 

El ple també ha aprovat una moció que demana a l'Estat que desdobli "amb urgència" l'N-II. El text l'ha presentat el regidor no adscrit Carles Bonaventura i ha comptat amb el suport de l'altre regidor no adscrit i el grup de CiU. ICV, CUP i PSC s'han abstingut, mentre que el PPC ha votat en contra. La seva portaveu, Concepció Veray, ha defensat que l'executiu del PP ha "desencallat" l'obra i que en els tres pressupostos d'aquesta legislatura s'han pressupostat un total de 76 MEUR.